Οι φιλοδοξίες της γείτονος να γίνει υπερδύναμη και ο αγώνας της ελληνικής πλευράς για διατήρηση των ισορροπιών. To «αόρατο» μαχητικό F-35A αποτελεί την αιχμή του δόρατος στα σχέδια της Άγκυρας. (f35.com)

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης
lsblaveris@gmail.com

Ένα μεγαλεπήβολο «πακέτο» πέντε μειζόνων εξοπλιστικών προγραμμάτων έως το 2020, καθώς την επόμενη χρόνια θα γιορταστούν τα 100 χρόνια της τουρκικής Δημοκρατίας, εξήγγειλε επισήμως ο πρωθυπουργός της γείτονος, Αχμέτ Νατβούτογλου, μετά το πέρα της συνεδριάσεως της Εκτελεστικής Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας, που συνήλθε υπό την προεδρία του.

Αυτό, βεβαίως, την ώρα που ή Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται για πέμπτο συνεχόμενο χρόνο σε ύφεση και υπο τη «δαμόκλειο σπάθη» του Μνημονίου και δεν γίνεται καν λόγος για συγκεκριμένα εξοπλιστικά προγράμματα, που θα βοηθήσουν στη διατήρηση της σημερινής ισορροπίας δυνάμεων στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο.

«Δεύτερο χέρι»

Μάλιστα, όλο ο αγώνας γίνεται για την εξεύρεση ανταλλακτικών, που θα διατηρήσουν την επιχειρησιακή ικανότητα των σημερινών οπλικών συστημάτων ή θα χρησιμεύσουν για την αναβάθμιση τους. Μόνη, δε πηγή «νέων» οπλικών συστημάτων είναι αυτή του μεταχειρισμένου υλικού και από τα αποθέματα των στρατών που έχουν αποσυρθεί πρόσφατα για διάφορους λόγους από την ενεργό υπηρεσία.

Με βάση λοιπόν τις επίσημες δηλώσεις του Α. Νταβούτογλου, αποφασίστηκε η Τουρκία να προχωρήσει σε πέντε εξοπλιστικά. Αυτά αφορούν:

  • Το «αόρατο» (Stealth) μαχητικό αεροσκάφος F-35A.
  • Το πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος μεγάλου βεληνεκούς.
  • Το νεό «εθνικό μαχητικό» που θα επιχειρεί παράλληλα με το F-35A.
  • Το νέο τυφέκιο μάχης MPT-76 για τις χερσαίες δυνάμεις.
  • Την αγορά πέντε επιπλέον μεταφορικών ελικοπτέρων CH-47F Chinook, εξελιγμένης εκδόσεως.

Συγκεκριμένα, η Τουρκία πρόκειται να αγοράσει άλλα πέντε F-35A, εκτός των δύο που έχει ή παραγγέλλει από τον Μάιο του 2014, από τα συνολικώς 100 μαχητικά που θα έχει αποκτήσει μέχρι το 2030. Αυτά τα πρώτα επτά αεροσκάφη, συμφώνως πάντα με τον Νταβούτογλου, αναμένονται να παραληφθούν και να αρχίσουν τη σταδιακή αντικατάσταση του στόλου εκσυγχρονισμένων F-4E και των παλαιότερων F-16. Επίσης, στις 12 Δεκεμβρίου 2014, το αμερικάνικο Πεντάγωνο ανακοίνωσε επισήμως ότι η Ιταλία και η Τουρκία επελέγησαν για να αναλάβουν τη συντήρηση των F-35A και των κινητήρων τους, αντιστοίχως, των Ευρωπαίων χρηστών του αεροσκάφους από το 2018.

Αναφορικώς με το πρόγραμμα του πυραυλικού συστήματος εδάφους-αέρος μεγάλου βεληνεκούς (T-LORAMIDS), που εξαγγέλθηκε επισήμως τον Αύγουστο του 2014, η Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας της γειτόνος αποφάσισε να συνεχίσει η Τουρκία τις συνομιλίες με όλους τους υποψήφιους πωλητές, που είναι εταιρείες από την Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία και Ιταλία, καθώς το πρόγραμμα αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο σχέδιο της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας και υπάρχει εντονότατο ενδιαφέρον (πάγια τακτική της Άγκυρας) για συμπαραγωγή του.

Σχεδιασμός

Επίσης, ο Τούρκος πρωθυπουργός εξήγγειλε την έναρξη του πρώτου – προκαταρκτικού – σχεδιασμού μαχητικού αεροπορικής υπεροχής με τον προσωρινό κωδικό «TFX», που έχει αρχίσει να συζητείται από το 2010, προκειμένου να αντικαταστήσει τα F-16 σε αντίστοιχες αποστολές. Σημειώνεται ότι φιλοδοξία της Άγκυρας είναι να εμφανίσει το «εθνικό μαχητικό της στους εορτασμούς για τα 100 χρόνια της Τουρκικής Δημοκρατίας, το 2023.

Ακόμα, εξαγγέλθηκε η απόφαση να ξεκινήσει η μαζική παραγωγή του νέου σύγχρονου τυφεκίου για τις χερσαίες δυνάμεις, του MPT-76 των 7,62 χιλιοστών. Αρχικά θα παραχθούν 36000 κομμάτια, αριθμός που θα αυξηθεί στη συνέχεια, ώστε αυτός ο τύπος να αποτελέσει το στάνταρ τυφέκιο των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Τέλος, ο Νταβούτογλου ανακοίνωσε την αγορά πέντε σύγχρονων μεταφορικών ελικοπτέρων CH-47F Chinook από τις ΗΠΑ.

Οι τρόποι αντιμετώπισης και οι αποφάσεις που επείγουν

Ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς. (ΓΕΑ)

Επειδή το μεγαλύτερο μέρος των τουρκικών προγραμμάτων αφορούν την Αεροπορία, ρωτήσαμε τον αρχηγό ΓΕΑ, αντιπτέραρχο (Ι) Ευάγγελο Τουρνά, για το πώς αντιμετωπίζει η χώρα μας το ενδεχόμενο αλλαγής τη ισορροπίας δυνάμεων στην περιοχή μετά το 2020. Ο πτέραρχος σε αποκλειστική δήλωση του στα «Παραπολιτικά» είπε: «Η Ελλάδα έτσι και αλλιώς δεν μπορεί να ακολουθήσει τον φρενήρη ρυθμό της Τουρκία στις εξαγγελίες εξοπλιστικών προγραμμάτων. Αυτό που έχει θέλουμε και προς τα εκεί στρέφουμε την προσπάθεια μας είναι να έχουμε αυτά τα οπλικά συστήματα, ώστε να σκεφτεί να επιχειρήσει κάτι σε βάρος μας, να γνωρίζει ότι θα υποστεί τέτοια ζημία ώστε να υποχρεωθεί να σταματήσει. Αυτό λέγεται ΑΠΟΤΡΟΠΗ. Σήμερα έχουμε ικανοποιητικό αριθμό σύγχρονων Mirage 2000-5, F-16C/D Block 52+, καθώς και F-16C/D Block 52+ADV. Αυτά μαζί με τις εξαιρετικές δυνατότητες μας σε στρατηγικά όπλα μακρού πλήγματος (stand off weapons) διατηρούν την ισορροπία για τα επόμενα χρόνια. Για μετά το 2020, κάτι που πρέπει να σχεδιάσουμε από τώρα, πιστεύω ότι το F-35 δεν το αντιμετωπίζεις με ένα άλλο F-35, γιατί τότε πας σε απλή αριθμητική αντιπαράθεση. Ένα τέτοιο αεροσκάφος το αντιμετωπίζεις με αναβάθμιση του συστήματος επιτήρησης και αεροπορικής υπέροχης σου. Δηλαδή, αναβάθμιση των F-16 με νέο, ικανότερο ραντάρ AESA, που να μπορεί να εντοπίσει στόχους μακρύτερα και χαμηλότερα, και δυνατότητες διασύνδεσης Link-16 για την μεταφορά πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο, κάτι που τώρα το έχουν μόνο τα F-16 ADV και τα ιπτάμενα ραντάρ. Αλλά για να τα κάνουμε όλα αυτά χωρίς κενά, πρέπει να τα αποφασίσουμε σε εύλογο χρόνο και πριν να είναι αργά»

Πηγή: Εφημερίδα “Παραπολιτικά” 17 Ιανουαρίου 2015.

Αρέσει σε %d bloggers: