Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φίλων Πολεμικής Αεροπορίας «Αναχαίτιση» εύχεται ολόψυχα σε όλο το προσωπικό της 348 ΜΤΑ καλή δύναμη στο έργο τους, καλές πτήσεις και ακόμα καλύτερες προσγειώσεις! (Πανελλήνιος Σύλλογος Φίλων ΠΑ “ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΗ”/Flickr)

Τους κατηγορούν ότι είναι μεγάλοι σε ηλικία και είναι αλήθεια. Ότι πάρα την ηλικία των 40 και πλέον ετών, καπνίζουν πολύ αλλά και αυτό είναι αλήθεια. Και σαν μην έφταναν όλες αυτές οι κατηγορίες, πίνουν πολύ, μα πάρα πολύ. Και το θράσος είναι ότι όλα αυτά τα κάνουν με πολύ θόρυβο, εκκωφαντικό για την ηλικία τους.

Το παραδέχονται και δεν το κρύβουν. Πίνουν, καπνίζουν και κάνουν πολύ θόρυβο. Κάνουν όμως την δουλειά τους με αξιοθαύμαστη επιτυχία και συνέπεια. Για αυτό αγαπήθηκαν όσο λίγα αεροπλάνα στον κόσμο. Για αυτό κατασκευάστηκαν σε τεράστιες ποσότητες και για αυτό αγαπήθηκαν από όλους τους χειριστές τους αλλά κέρδισαν και τον σεβασμό των «αντιπάλων» τους (εντός και εκτός εισαγωγικών).

MYR_4776 copy

Όμως οι δικοί μας Ρινόκεροι (ένα από τα πολλά χαϊδευτικά ονόματα που τους έχουν δοθεί κατά καιρούς) κάνουν ακόμα μια δουλειά και μάλιστα με απόλυτη επιτυχία. Τα αεροσκάφη της 348 Μοίρας Τακτικής Αναγνώρισης που εδρεύει στην 110 Πτέρυγα Μάχης στην καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου στη Λάρισα, τα RF-4E PHANTOM II, κοιτούν μακρύτερα και καλύτερα από όλα τα άλλα αεροπορικά μέσα.

Είτε πετώντας ψηλά στα 35.000 πόδια με την βοήθεια της LOROP KS-127A, είτε χαμηλά με τις ΚA-56 και KS-87 τα RF-4E είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στις αποστολές τακτικής αναγνώρισης πριν και μετά την προσβολή ενός στόχου ή σύμφωνα με την ορολογία του ΝΑΤΟ στις αποστολές BDA (Battle Damage Assessment). Από το 2004 πολύτιμη προσθήκη στη φαρέτρα τους αποτελεί το ατρακτίδιο ηλεκτρονικής αναγνώρισης και καταγραφής ηλεκτρονικών εκπομπών ASTAC κατά την διάρκεια αποστολών ELINT/SIGINT.

MYR_4775 copy

Μια σημαντική μεταβολή στη επιχειρησιακή λειτουργία της 348ΜΤΑ είναι η αναστολή λειτουργίας της 140 Σμηναρχίας Ηλεκτρονικού Πολέμου (ΣΗΠ) και του Μικτού Αεροφωτογραφικού Κέντρου (ΜΑΦΚ) που είχαμε επισκεφτεί σε παλαιότερη επίσκεψή μας στην 110ΠΜ, την θέση των οποίων έλαβε η 140 Σμηναρχία Επιχειρησιακών Πληροφοριών – Ηλεκτρονικού Πολέμου (140ΣΕΠΗΠ) η οποία μεταξύ άλλων έχει ως αποστολή την ερμηνεία των αεροφωτογραφιών και των ηλεκτρονικών δεδομένων που συλλέγουν τα RF-4E κατά την διάρκεια των αποστολών τους.

MYR_4495 copy

Η άφιξή μας στην 348ΜΤΑ την Τρίτη 8/12/15 συνοδεύτηκε από πυκνή ομίχλη που κάλυπτε όλο τον Θεσσαλικό κάμπο και την περιοχή του αεροδρομίου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή των πτήσεων για λόγους ασφαλείας αλλά μας έδωσε άπλετο χρόνο να συζητήσουμε με τον Μοίραρχο της 348ΜΤΑ Αντισμήναρχο (Ι) Δημήτριο Παπαδημητρίου, τον Αξιωματικό Επιχειρήσεων Επισμηναγό (Ι) Σταύρο Αντωνόπουλο και το υπόλοιπο προσωπικό της Μοίρας και όχι μόνο, αφού εκτός από τα μέλη της Αναχαίτισης οι χώροι της 348 ΜΤΑ αποδείχτηκαν φιλόξενοι και για ιπταμένους άλλων Μοιρών!

Η συμμετοχή μας σε αυτή τη μεγάλη παρέα ήταν ευκαιρία για ωραίες συζητήσεις σε φιλικό κλίμα, που είναι πλέον χαρακτηριστικό της ΠΑ και δείχνει την υψηλή κατάρτιση του προσωπικού της αλλά και το δέσιμο και την ευγενή άμιλλα που επικρατεί στις τάξεις της!

MYR_4457 copy

Στη συνέχεια με τη συνοδεία του Μοιράρχου περιηγηθήκαμε σε υπόστεγα όπου είχαμε την ευκαιρία να δούμε τα «Φαντάσματα» στην ομίχλη να περιμένουν το πράσινο φως για την επανέναρξη των αποστολών καθώς και αεροσκάφη στο υπόστεγο συντήρησης, αποτελώντας καλές ευκαιρίες για ορισμένες φωτογραφίες. Έπειτα ο Μοίραρχος μας παρουσίασε την ιστορία και την αποστολή της Μοίρας και απάντησε στις όποιες ερωτήσεις μας.

Τα μέλη της «Αναχαίτισης» δώρισαν στο Μοίραρχο ένα αναμνηστικό δώρο ως ελάχιστη ανταπόδοση της φιλοξενίας και κάπως έτσι ολοκληρώθηκε η απογευματινή μας επίσκεψη στη Μοίρα. Το ραντεβού μας ανανεώθηκε για το πρωί της επόμενης ημέρας, όπου αναμενόταν να έχει βελτιωθεί η ορατότητα και να υπάρχει πτητική δραστηριότητα.

MYR_4451 copy

Πράγματι το πρωί μας υποδέχθηκε ξανά ο Μοίραρχος και μας επιβεβαίωσε τα ευχάριστα νέα. Θα είχαμε επιτέλους τη δυνατότητα να θαυμάσουμε από κοντά τα RF-4E σε επιχειρησιακές αποστολές.

Παρακολουθήσαμε 2 κύματα απο-προσγειώσεων με μικτούς σχηματισμούς Phantom και F-16 που εδρεύουν στην Πτέρυγα. Οι φωτογραφικές μηχανές της «Αναχαίτισης» απαθανάτισαν αρκετά στιγμιότυπα από τις απο-προσγειώσεις, χάρις στην διαρκή και υποδειγματική συνεργασία και υποστήριξη των μελών μας από τον Μοίραρχο και τους υπόλοιπους συνοδούς μας, στους οποίους είμαστε ευγνώμονες!

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Βαΐτση για την έγκριση της επίσκεψης και το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων ΓΕΑ για την προώθηση και διεκπεραίωση του αιτήματός μας. Επίσης, τον Διοικητή της 110ΠΜ Σμήναρχο (Ι) Δημήτριο Τσιρογιαννίδη, τον Υποδιοικητή Σμήναρχο (Ι) Κωνσταντίνο Καραμεσίνη, τον Διοικητή της 348ΜΤΑ Αντισμήναρχο (Ι) Δημήτριο Παπαδημητρίου, τον Αξιωματικό Επιχειρήσεων Επισμηναγό (Ι) Σταύρο Αντωνόπουλο, τον Υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων της 110ΠΜ Ανθυποσμηναγό Νικόλαο Ντάτη και τον βοηθό του Σμηνία Κωνσταντίνο Πάσχο για τις απαραίτητες συνεννοήσεις, το προσωπικό του Γραφείου Ασφαλείας της 110ΠΜ και όλο το Ιπτάμενο και Τεχνικό προσωπικό της Μοίρας που μας έκανε να αισθανθούμε «σαν στο σπίτι μας» και φεύγοντας δώσαμε υπόσχεση στους νέους και παλαιούς φίλους μας στη Λάρισα να ξανανταμώσουμε με την πρώτη ευκαιρία!

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φίλων Πολεμικής Αεροπορίας «Αναχαίτιση» εύχεται ολόψυχα σε όλο το προσωπικό της 348 ΜΤΑ καλή δύναμη στο έργο τους, καλές πτήσεις και ακόμα καλύτερες προσγειώσεις!

PSP_9627PSP_0698PSP_0572PSP_0349PSP_0339PSP_0255PSP_0248MYR_4977 copyMYR_4988 copy

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: