Πάνοπλο Rafale κατά τις δοκιμές.(© Dassault Aviation)

Πάνοπλο Rafale κατά τις δοκιμές.(© Dassault Aviation)

To γαλλικό μαχητικό αεροσκάφος Rafale ολοκλήρωσε με επιτυχία τις πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις με διαμόρφωση πλήρους φορτίου πυρομαχικών αποτελούμενο από έξι πυραύλους ακριβείας, αέρος-εδάφους (AASM) Hammer, τέσσερις πυραύλους ακριβείας μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς της οικογένειας MICA, δύο πυραύλους πολύ μεγάλου βεληνεκούς Meteor όπως επίσης και τρεις εξωτερικές δεξαμενές καυσίμων χωρητικότητας 2000 λίτρων.

Η συγκεκριμένη προπαρασκευαστική εργασία, χρηματοδοτούμενη από την εταιρεία Dassault, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Γαλλική υπηρεσία αμυντικών εξοπλισμών DGA (Direction Générale de l’Armement) και θα καταλήξει στην οριστική ολοκλήρωση του φακέλου πτήσης του μαχητικού.

Με την ενίσχυση των δυνατοτήτων των δεκατεσσάρων ισχυρών σημείων του, οχτώ εκ των οποίων κάτω από τις πτέρυγες, το Rafale καθίσταται το μοναδικό μαχητικό στον κόσμο με την ικανότητα μεταφοράς φορτίου 1,5 φορές του βάρος του.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της Dassault της 23ης Ιανουαρίου 2013, η νέα διαμόρφωση, με την απαράμιλλή ισχύ πυρός και ευαρμοστία, δημιουργήθηκε χάρις στο σχεδιασμό ανοιχτής αρχιτεκτονικής που διαθέτει έχοντας ως αρχικό σκοπό την εκτέλεση όλων των αποστολών που προηγουμένως πραγματοποιούσαν στην Γαλλία επτά διαφορετικοί τύποι μαχητικών. Η οποία συμπληρώνει ενημερώνοντας πως δυο Rafale παρουσιάζουν ισοδύναμη δυναμική με έξι μαχητικά Mirage-2000.

Η νέα εξέλιξη, η οποία συνδυάζει την μεγάλη επιχειρησιακή αυτονομία με την προσαρμοστικότητα των οπλικών συστημάτων, φανερώνει την ισχύ και την επιχειρησιακή ανωτερότητα του Rafale, η οποία συγκεντρώνει μια ευρείας κλίμακας διαμορφώσεις στις οποίες συγκαταλέγεται η δυνατότητα της προσβολής σε «βάθος» με δύο πυραύλους πλεύσης Scalp και τρεις δεξαμενές καυσίμων των 2000 λίτρων, όπως ακριβώς χρησιμοποιήθηκαν από τις Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις κατά την Επιχείρηση Harmattan στη Λιβύη το 2011.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: