Στη φωτογραφία ο Α/ΓΕΕΘΑ, κατά τον πλού επιστροφής στην Αλεξανδρούπολη από τη Σαμοθράκη την 19η Οκτωβρίου 2012 με την κανονιοφόρο ΤΟΛΜΗ, επιθεωρεί το νέο πυρσό που τοποθετήθηκε επι της βραχονησίδας Ζουράφα. (ΓΕΕΘΑ)

«Οι δηλώσεις μου παρερμηνεύτηκαν», δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Θράκης Θανάσης Ζησίδης, σχετικά με την παρενόχληση, το περασμένο Σάββατο, ελληνικών αλιευτικών σκαφών από τουρκικά αλιευτικά, συνοδευόμενα από τουρκική ακταιωρό.

Ο κ. Ζησίδης τόνισε ότι «οι συνάδελφοι του που βρίσκονταν στο σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής δεν πήραν ποτέ εντολή από ανωτέρους να υποχωρήσουν, αλλά εκτιμώντας τα δεδομένα επέλεξαν να μην επέμβουν δυναμικά και να παρακολουθούν διακριτικά τις κινήσεις της τουρκικής ακταιωρού και των τουρκικών σκαφών».
Σημειώνεται ότι για το θέμα των δηλώσεων του κ. Ζησίδη που φέρονται να έγιναν σε ραδιοφωνικό σταθμό της περιοχής της Αλεξανδρούπολης, το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής, διέταξε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, ενώ για την υπόθεση έχει ενημερωθεί ο εισαγγελέας του αρμόδιου Ναυτοδικείου.

Ήδη, ο αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος, που αποσπάστηκε την Παρασκευή, προσωρινά, στο υπουργείο Ναυτιλίας, σήμερα ολοκλήρωσε την κατάθεσή του στον αρμόδιο αξιωματικό επιθεωρητή και πιθανότατα αύριο θα καταθέσει και στον αρμόδιο εισαγγελέα του Ναυτοδικείου.

«Πάγια ακολουθούμενη επιχειρησιακή τακτική του Λιμενικού Σώματος σε κάθε τέτοια περίπτωση είναι τα περιπολικά σκάφη να σπεύδουν στον συγκεκριμένο χώρο, να επεμβαίνουν και να προασπίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας» τονίζει με σημερινή του ανακοίνωση του το Αρχηγείο του Λιμενικού.

Βραχονησίδα Ζουράφα. (ΓΕΕΕΘΑ)

Υπερβολική χαρακτήρισε την αντίδραση του αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Γιώργος Δριβάκος και δήλωσε ότι στέκεται στο πλευρό του συναδέλφου του, στηρίζοντας την ελευθερία του λόγου και τη συνδικαλιστική άποψη, επισημαίνοντας ότι ο κ. Ζησίδης με σημερινή διευκρινιστική του γραπτή ανακοίνωση αναφέρει ότι οι δηλώσεις του παρερμηνεύτηκαν. Ο κ. Δριβάκος εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τους υπηρετούντες λιμενικούς στην παραμεθόριο και έκανε λόγο για ελλείψεις σε προσωπικό.

Να σταματήσει οποιαδήποτε δίωξη του προέδρου των λιμενικών Θράκης Θανάση Ζησίδη, ζητά με σημερινή του ανακοίνωση και ο αγροτικός αλιευτικός σύλλογος Αλεξανδρούπολης, τονίζοντας ότι σε κάθε αναφορά τέτοιων συμβάντων βρίσκανε κατανόηση και παροχή βοήθειας, ενώ γίνεται λόγος για συχνή παρενόχληση των σκαφών τους από τουρκικά αλιευτικά, συνοδεία τουρκικών ακταιωρών στη θαλάσσια περιοχή, της βραχονησίδας Ζουράφα, στο Θρακικό πέλαγος. «Η τουρκική πλευρά το τελευταίο διάστημα έχει αποθρασυνθεί κάνοντας την άσκηση του επαγγέλματός μας δύσκολη έως επικίνδυνη», τονίζεται στην ανακοίνωση του συλλόγου των αλιέων Αλεξανδρούπολης που αριθμεί σήμερα περίπου 200 μέλη.

Σύμφωνα με μαρτυρίες ψαράδων, το Σάββατο προέκυψε ολιγόλεπτη ένταση στη θαλάσσια περιοχή, της βραχονησίδας Ζουράφα, στο Θρακικό πέλαγος, μεταξύ σκάφους της τουρκικής Ακτοφυλακής και ελληνικού περιπολικού σκάφους από το Λιμεναρχείο της Αλεξανδρούπολης. Την ώρα εκείνη στο σημείο έπλεαν ελληνικά και τουρκικά αλιευτικά, ενώ περιπολούσε σκάφος του Λιμεναρχείου Σαμοθράκης και υπερίπτατο ελικόπτερο του Λιμενικού Σώματος.

e-typos.com

Σχετικό:

Αρέσει σε %d bloggers: