Καθοδηγούμενος πύραυλος SM-2 Block IIIA ανατινάζεται πάνω από το αντιτορπιλικό USS The Sullivans κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής βολής. (US Navy/USNI News)

Ένας πύραυλος ανατινάχθηκε αμέσως μετά την εκτόξευση του από το αντιτορπιλικό USS The Sullivans (DDG-68) του Πολεμικού Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) σε ναυτική άσκηση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, προκαλώντας ζημίες στην μια πλευρά του πλοίου χωρίς όμως να υπάρξουν τραυματίες από το πλήρωμα σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Διοίκηση Ναυτικών Συστημάτων.

Ο πύραυλος Standard Missile-2 Block IIIA, εκτοξεύθηκε από το πρωραίο κατάστρωμα πυραύλων, προκαλώντας κάποιες ζημίες στην αριστερή πλευρά του πλοίου, συμφωνά με την δήλωση της NAVSEA. Η πολεμική κεφαλή που είχε τοποθετηθεί στον δυσλειτουργικό πύραυλο δεν ενεργοποιήθηκε κατά την στιγμή της εκτόξευσης.

«Την 18η Ιουλίου και περίπου στις 9 προ μεσημβρίας ένας πύραυλος Standard Missile-2 ανατινάχθηκε μετά την εκδήλωση βλάβης στην εκτόξευση του από το αντιτορπιλικό καθοδηγούμενων πυραύλων The Sullivans κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης άσκησης πυραύλων στα ανοιχτά των ακτών της Βιρτζίνια,» είπε η NAVSEA. «Δεν υπάρχουν τραυματισμοί παρά μόνο μικρές υλικές ζημίες στην αριστερή πλευρά του πλοίου οι οποίες προκλήθηκαν από τα συντρίμμια του πυραύλου.»

Φωτιά προέκυψε στο USS The Sullivans (DDG-68) μετά την έκρηξη του καθοδηγούμενου πυραύλου SM-2 Block IIIA. (US Navy/ USNI News

Η NAVSEA, η οποία είναι υπεύθυνη για την κατασκευή και την συντήρηση των πλοίων και συστημάτων του Ναυτικού, έχει ξεκινήσει έρευνα για το περιστατικό. Η αστοχία αναφέρθηκε από το USNI News, το οποίο περιείχε και εικόνες από την έκρηξη.

«Μια έρευνα σχετικά με την δυσλειτουργία έχει διαταχθεί και διενεργείται από το Εκτελεστικό Γραφείο Προγραμμάτων για τα Ολοκληρωμένα Συστήματα Επιχειρήσεων του Ναυτικού, το οποίο αποτελεί μέρος της Διοίκησης Ναυτικών Συστημάτων,» είπε η NAVSEA. «Είναι πολύ νωρίς να προσδιοριστεί ποια, ήταν ενδεχομένως, η επίδραση που αυτό θα έχει στο πρόγραμμα του πλοίου.»

Ο εκπρόσωπος τύπου της NAVSEA Κρίς Τζόνσον είπε ότι το πλήρωμα του The Sullivans ανταποκρίθηκε, και έσβησε άμεσα, την φωτιά στο κατάστρωμα.

Ο πύραυλος SM-2 Block IIIA, εισήρθε σε υπηρεσία το 1991, αναπτύχθηκε όχι μόνο για την αντιμετώπιση παραδοσιακών αεροπορικών απειλών αλλά τροποποιήθηκε για την αποτροπή στόχων που πετούν στο ύψος της θάλασσας όπως οι πύραυλοι Κρουζ.

Το 1969, ο κινητήρας στερεού καυσίμου ενός πυραύλου Zuni Mk-32 υπερθερμάνθηκε και πυροδοτήθηκε από ένα μαχητικό αεροσκάφος F-4 Phantom πάνω στο κατάστρωμα του αεροπλανοφόρου USS Enterprise (CVN-65) που πυροδότησε φωτιά πάνω στον αεροδιάδρομο η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 27 ατόμων.

Τα συντρίμμια του πυραύλου έπεσαν στην θάλασσα. (US Navy/USNI News)

Απόδοση απο το defensenews.com για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: