Ο Στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) πρόκειται να παραλάβει τους πρώτους αντιπλοϊκούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς (LRASM) Lockheed Martin AGM-158C μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2019, στο πλαίσιο σύμβασης του υπουργείου Άμυνας που ανατέθηκε την 25η Ιουλίου.

Η σύμβαση, η οποία κοστολογείται στα 86,5 εκατομμύρια δολάρια ($), προβλέπει την παράδοση 23 παρτίδων πυραύλων LRASM πρώτης παραγωγής από την “Πύραυλοι και Συστήματα Πυρός Lockheed Martin” ως την 29 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Αν και η σύμβαση ανατέθηκε από το Κέντρο Διαχείρισης Κύκλου Ζωής της Πολεμικής Αεροπορίας, η σύμβαση εννοείται ότι καλύπτει και τους πυραύλους της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού.

Αναπτύχθηκε ως ο διάδοχος των πυραύλων Lockheed Martin AGM-158A πλεύσης μακρού πλήγματος (JASSM) και AGM-158B διευρυμένης εμβέλειας (JASSM-ER) που είναι ήδη σε υπηρεσία, ο LRASM είναι ένας “αόρατος” υποηχητικός πύραυλος πλεύσης που διαφέρει ελάχιστα από αυτά τα πρώτα συστήματα σε κάποια μη κοινοποιήσιμα στοιχεία των συστημάτων πρόωσης και αισθητήρων ενώ διατηρεί το ίδιο βασικό σχήμα των διαδόχων του. Εκτός από τους JASSM και JASSM-ER, ο LRASM θα αντικαταστήσει και τον AGM-84 Harpoon.

Ο LRASM που είναι οπλισμένος με διατρητική και εκρηκτική-θραυσματογονα κεφαλή 1000 lb χρησιμοποιεί αισθητήρα πολλαπλών λειτουργιών, ζεύξη δεδομένων όπλου και ενισχυμένο ψηφιακό σύστημα παγκόσμιας πλοήγησης με εξοπλισμό κατά των παρεμβολών για τον εντοπισμό και καταστροφή συγκεκριμένων στόχων εντός μιας ομάδας πλοίων.

Έχοντας ήδη ενσωματωθεί στο βομβαρδιστικό Rockwell B-1B Lancer της USAF (ως και 24 πύραυλοι βρίσκονται μέσα στην εσωτερική αποθήκη όπλων), ο LRASM μπορεί επίσης να ενσωματωθεί στα Boeing F/A-18E/F Super Hornet του USN (οχτώ πύραυλοι στους πτερυγικούς πυλώνες).

Η αρχική επιχειρησιακή ικανότητα (EOC) στα B-1B της USAF αναμένεται να ανακηρυχθεί το οικονομικό έτος (FY) 2018, ενώ η EOC για τα F/A-18E/F του USN προγραμματίστηκε για το FY 2019.

Gareth Jennings

Απόδοση/Μετάφραση από το Janes.Com για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: