Εκτόξευση JASSM-ER απο B-1 των ΗΠΑ. (dma.mil)

H βιομηχανία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) Lockheed Martin ανακοίνωσε την 15η Δεκεμβρίου ότι η Πολεμική Αεροπορία της χώρας (USAF) ενέκρινε την μαζική παραγωγή (FRP) του πυραύλου πλεύσης μακρού πλήγματος AGM-158B Joint Air-surface Standof Missile – Extended Range ή JASSM-ER.

Η USAF παρέλαβε τον αυτόνομο, “αόρατο” πύραυλο πλεύσης στο οπλοστάσιο της στις αρχές τους έτους μετά την ολοκλήρωση της αρχικής φάσης της Επιχειρησιακής Δοκιμής και Αξιολόγησης (IOT&E) που πραγματοποιήθηκε το 2013.
Οι παρτίδες 11 και 12 χαμηλού ρυθμού αρχική παραγωγής (LRIP) της σύμβασης JASSM ανατέθηκαν το Δεκέμβριο του 2013 και περιελάμβαναν περισσότερους από 100 πυραύλους ER, οι παρτίδες LRIP 13 και 14 είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση όμως αναμένονται να περιλαμβάνουν περισσότερους από 100 πυραύλους ER, δήλωσε στο IHS Janes η εκπρόσωπος τύπου της εταιρείας Μελισσα Χιλιάρντ. H γραμμή παραγωγής της Lockheed Martin μπορεί να φιλοξενήσει έως 360 πυραύλους ανά έτος και αναμένεται να ξεκινήσει τη διαδικασία το 2017, δήλωσε η Χιλιάρντ.

Ο JASSM-ER έχει περισσότερο από δυόμιση φορές το βεληνεκές του αρχικού AGM-158A JASSM, που σημαίνει ότι μπορεί να εκτοξευθεί εκτός προστατευόμενου εναέριου χώρου και εκτός της κάλυψης των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς επιφανείας-αέρος, και αναμένεται να χρησιμοποιηθεί εναντίον υψηλής αξίας, καλά οχυρωμένων, σταθερών και μετακινούμενων στόχων. Ο αρχικός JASSM έχει βεληνεκές που ξεπερνά τα 200 ναυτικά μίλια, διαθέτει έναν στροβιλωθήτη της Teledyne, και μεταφέρει μια εκρηκτική θραυσματογόνα/διατρητική πολεμική κεφαλή WDU-42B (J-1000) των 1000 λιβρών. Ο JASSM-ER ειναι εφοδιασμένος με το διπλής ροής κινητήρα F107-WR-105, αλλά κατά τα άλλα είναι πανομοιότυπος. Διαθέτει βεληνεκές 500 ν.μιλίων περίπου.

Και οι δύο εκδόσεις JASSM είναι ενσωματωμένες στα αεροσκάφη B-1 της Boeing (Rockwell), το Β-2 Spirit της Northrop-Grumman, το B-52 Stratfortress της Boeing, το F-16 Fighting Falcon της Lockheed Martin, το F-15E Eagle της Boeing, και διεθνώς στα μαχητικά αεροσκάφη F/A-18A/B Super Hornet της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Αυστραλίας.
Ο JASSM-ER ενσωματώνεται μόνο στο B-1B Lancer, αλλά επι του παρόντος γίνονται προσπάθειες για την ενσωμάτωση του στα F-15E, F-16 και B-52.

Καθώς το Πεντάγωνο μετατοπίζει το βάρος από την Μέση Ανατολή στον Ειρηνικό, ο JASSM-ER σε συνδυασμό με τα B-1 θεωρείται ως ένα σημαντικό όπλο για την παροχή δυνατότητας προσβολής, στους στρατιωτικούς διοικητές, στόχων υψηλού κινδύνου πίσω από εξελιγμένες αεράμυνες απο μεγάλες αποστάσεις. Το αόρατο, υπερηχητικό B-1 θα μπορεί να μεταφέρει έως 24 πυραύλους JASSM-ER, δύο φορές τον αρχικό αριθμό των JASSM που μεταφέρει το B-52. Οι αποδεσμεύσεις των JASSM μπορούν να γίνουν είτε με προγραμματισμένη αποστολή εναντίον σταθερών απειλών ή επανα- στοχεύοντας δυναμικά εν πτήσει με σημεία αναφοράς, ένα μοναδικό χαρακτηριστικό για το B-1.

Απόδοση απο το IHS Janes για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: