Το πρώτο αντιτορπιλικό πλοίο κατευθυνόμενων πυραύλων κλάσης Zumwalt (DDG 1000). Φωτ: US Navy)

H εταιρεία Τζένεραλ Νταινάμικς Μπαθ Αιρον Γορκς ανακοίνωσε την 28η Οκτωβρίου πως καθέλκυσε με επιτυχία, για το Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ), το πρώτο καταδρομικό κλάσης Zumwalt .

Το μελλοντικό USS Zumwalt (DDG 1000) πρόκειται να γίνει το πρώτο πλοίο της νέας κλάσης αντιτορπιλικών κατευθυνόμενων πυραύλων του Ναυτικού των ΗΠΑ, η οποία έχει σχεδιαστεί για παράκτιες επιχειρήσεις και αποβάσεις. Η μεταφορά του πλοίου από την μόνιμη στη πλωτή δεξαμενή, ξεκίνησε την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου.

Από τη στιγμή που εισήλθε στην πλωτή δεξαμενή, πραγματοποιήθηκε η βύθιση της και το πλοίο εξήλθε από το ειδικά σχεδιασμένο πλαίσιο στα νερά του ποταμού Κένεμπεκ.

Η κατασκευή του DDG 1000 ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2009, το Ναυτικό και οι βιομηχανικοί συνεργάτες του εργάστηκαν μαζί για να ολοκληρώσουν τον σχεδιασμό του πλοίου, και να ετοιμάσουν τις ναυπηγικές εγκαταστάσεις ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή του τεχνολογικά προηγμένου πολεμικού πλοίου.

Επί του παρόντος το ποσοστό κατασκευής του Zumwalt αγγίζει το 87%, οι εργασίες στο σκάφος από τον κατασκευαστή θα συνεχιστούν μέχρι την παράδοση του στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ τον επόμενο χρόνο.

Το Αμερικάνικό Ναυτικό, εξαιτίας της πολυπλοκότητας του πρώτου πλοίου της συγκεκριμένης κλάσης αντιτορπιλικών, θα πραγματοποιήσει τη διαδικασία αποδοχής του, σε δύο φάσεις. Η κατασκευάστρια εταιρεία προκειται να παραδώσει το πλοίο στο ΠΝ, ολοκληρωμένο, στα τέλη του 2014.

Από τη στιγμή που θα παραδοθεί, το ΠΝ των ΗΠΑ θα ξεκίνησε τις δοκιμές ενεργοποίησης των οπλικών συστημάτων και τις δοκιμασίες αποδοχής οι οποίες θα περιλαμβάνουν πολλαπλές περιόδους εξέλιξης.

Το πλοίο αναμένεται να εισέλθει σε επιχειρησιακή υπηρεσία το 2016. Το πρώτο εκ των τριών αντιτορπιλικών πλοίων κλάσης Zumwalt, στο πλαίσιο επιχειρήσεων κοινών και διακλαδικών δυνάμεων, θα παρέχει προκεχωρημένη ανασταλτική παρουσία και υποστήριξης σε επιχειρήσεις ειδικών δυνάμεων.

Από τη στιγμή που εισήλθε στην πλωτή δεξαμενή, πραγματοποιήθηκε η βύθιση της και το πλοίο εξήλθε στα νερά του ποταμού Κένεμπεκ, από το ειδικά σχεδιασμένο πλαίσιο. (Φωτ: US Navy)

Στο μοναδικό σκάφος με σχήμα σκάφους ανάποδης τρόπιδας, το Ναυτικό των ΗΠΑ έχει ενσωματώσει αρκετές νέες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένου ενός ενσωματωμένου πλήρως ηλεκτρονικού συστήματος και ενός προηγμένου Συστήματος  Ελέγχου Οπλισμού, σχεδιασμένο να εκτοξεύει πυραύλους ακριβείας σε απόσταση 63 ναυτικών μιλίων. Το σχήμα της υπερκατασκευής και η τοποθέτηση των κεραιών του πλοίου, μειώνουν σημαντικά το στίγμα του στο ραντάρ, κάνοντας το λιγότερο ορατό στα εχθρικά ραντάρ στην ανοιχτή θάλασσα. Ο σχεδιασμός του Zumwalt ο οποίος μειώνει το κόστος επιχειρησιακής λειτουργίας και συντήρησης, προβλέπει την άριστη λειτουργία του με πλήρωμα 130 ατόμων και με ένα αεροπορικό απόσπασμα 28 ατόμων.

Το πρώτο πλοίο της κλάσης πήρε το όνομα του προς τιμήν του πρώην Αρχηγού Ναυτικών Επιχειρήσεων, Ναυάρχου Elmo R. “Bud” Zumwalt Jr., ο οποίος διετέλεσε ως πρώην Αρχηγός των Ναυτικών Επιχειρήσεων από το 1970 έως το 1974.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: