Μέλος του Κογκρέσου των Δημοκρατικών από το Ρόουντ Άιλαντ προσπαθεί να σταματήσει την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-35, που κατασκευάζει η Lockheed Martin των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ), στην Τουρκία μετά την επίθεση στους διαδηλωτές έξω από την κατοικία του Τούρκου πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον πριν από δύο μήνες.

Ο Αντιπρόσωπος Ντειβιντ Σισιλάϊν, μέλος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, πρότεινε την απαγόρευση ως μια τροπολογία στο Νόμο Εξουσιοδότησης Εθνικής Άμυνας του 2018 ο οποίος ψηφίστηκε από την Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής τον περασμένο μήνα. Η Βουλή αναμένεται να συνεχίσει με το νομοσχέδιο και να ασχοληθεί με τις τροποποιήσεις την επόμενη εβδομάδα.

Η Επιτροπή Κανόνων της Βουλής είχε αναφέρει από το πρωί της Παρασκευής περισσότερες από 90 προτεινόμενες τροπολογίες σε διαφορετικά θέματα. Το σώμα πρόκειται να ψηφίσει στο αν θα επιτρέψει την εξέταση εδαφίων των ξεχωριστών τροποποιήσεων την Πέμπτη.

Τότε οι όποιες εγκεκριμένες τροπολογίες θα χρειαστούν την έγκριση της Βουλής για να ενταχθούν στον νόμο, ο οποίος θα πρέπει να συμβιβάζεται με την έκδοση της Γερουσίας αφότου εγκριθεί στην Βουλή.

Η τροπολογία τονίζει την περίπλοκη σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία, έναν ζωτικό Νατοϊκό σύμμαχο και οικοδεσπότη της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ. Ο Πρόεδρος Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επικρίνει την Ουάσιγκτον σχετικά την υποστήριξη των κουρδικών ομάδων που πολεμούν το Ντά’ες τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές οργανώσεις. Η κυβέρνηση του Τράμπ περπατάει σε τεντωμένο σχοινί, γενικά συγχαίροντας την Τουρκία, παρά τις ευρύτατες επικρίσεις η Τουρκία έχει γίνει ακόμα πιο αυταρχική μετά την αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος το περασμένο έτος.

Η Τουρκία σχεδιάζει να αποκτήσει περισσότερα από 100 αεροσκάφη συμβατικής απογείωσης και προσγείωσης F-35A. Η χώρα περιμένει να παραλάβει τα πρώτα F-35 μέσα στο 2018.
Όπως οι υπόλοιποι εταίροι του προγράμματος, η Τουρκία διαδραματίζει ένα ρόλο στη βιομηχανική βάση του F-35, συμπεριλαμβανομένης της ευθύνης να κατασκευάσει τις εγκαταστάσεις συντήρησης κινητήρων όπου θα συντηρούνται οι Ευρωπαίοι χρήστες του “αόρατου” αεροσκάφους.

Η προτεινόμενη τροπολογία του Σισιλάϊν θα απαγορεύσει την μεταφορά των μαχητικών στην Τουρκία μέχρις ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ επικυρώσει ότι η Τουρκία συνεργάζεται με την ποινική έρευνα και δίωξη των τούρκων κυβερνητικών υπαλλήλων που εμπλέκονται στις επιθέσεις της 16ης Μάιου.

Αξιωματούχοι επιβολής του νόμου ανακοίνωσαν κατηγορίες τον περασμένο μήνα εναντίον μιας δωδεκάδας μελών της ασφάλειας του Τούρκου προέδρου από λεπτομέρειες που τραβήχτηκαν με βίντεο να δέρνουν διαδηλωτές κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ερντογάν στις ΗΠΑ.

Η προτεινόμενη τροπολογία ήταν μια από τις τρεις που ανταποδίδει στην Τουρκία το συμβάν στην Πρεσβεία.

Ο Αντιπρόσωπος των Ρεπουμπλικάνων του Μίσιγκαν Ντειβ Τροτ, πρότεινε μια τροποποίηση “αυστηρού μηνύματος από το Κογκρέσο” που αντιτάσσεται στην προτεινόμενη αγορά των 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων ($) των ημιαυτόματων φορητών όπλων της Sig Sauer απο την Τουρκία.

Ο Τρότ ηγήθηκε ενός ηλεκτρονικού μηνύματος με παρόμοιο θέμα που προσέλκυσε 36 υπογραφές, συμπεριλαμβανόμενου του Προέδρου της Επιτροπής Πληροφοριών Ντεβιν Νουνς των Ρεπουμπλικάνων της Καλιφόρνια, και των υψηλόβαθμων μελών Ανταμ Σιφ των Δημοκρατών της Καλιφόρνια. Του Μπεν Σαρντιν από το Μέριλαντ και την Ζιν Σαχιν του Νιου Χάμσαϊρ σύμφωνα με πληροφορίες να υποστηρίζουν να τεθεί σε αναμονή η συμφωνία των όπλων.

Ο Αντιπρόσωπος Ντον Μπεγερ των Δημοκρατών της Βιρτζίνια, πρότεινε την απαγόρευση χορήγησης θεώρησης (VISA) σε αυτούς που εμπλέκονται στην επίθεση και την αναφορά της κυβέρνησης σχετικά με το συμβάν και τι κάνει το υπουργείο Εξωτερικών για την αποζημίωση των θυμάτων και την διόρθωση των κενών στην ασφάλεια.

Η Lockheed Martin γνώριζε απο πριν οτι η τροπολογία προέκυψε μετά από τις αναδυόμενες ανησυχίες του Κογκρέσου για τις πωλήσεις F-35 στην Τουρκία και παρακολουθούσε στενά τις εξελίξεις. Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στην αεροπορική επίδειξη του Παρισίου τον περασμένο μήνα, ο Ορλάντο Καρβάλο, ο αντιπρόεδρος αεροναυτικών της Lockheed, είπε στο Defence News ότι η βιομηχανία θα παραμείνει στο υφιστάμενο καταγεγραμμένο πρόγραμμα έως ότου της πουν το αντίθετο.

“Προφανώς τα Μέλη του Κογκρέσου έχουν την ελευθερία να εκφράζουν τις ανησυχίες που έχουν, αλλά προφανώς, αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να διευθετηθεί ανάμεσα στο Κογκρέσο και το υπουργείο Άμυνας”, είπε. “Οπότε είμαστε ενήμεροι για αυτό, δεν λαμβάνουμε ιδιαίτερες ενέργειες. Συνεχίζουμε να υλοποιούμε το πρόγραμμα. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε εκτός αν λάβουμε επίσημη κατεύθυνση από τον πελάτης μας, από το υπουργείο Άμυνας και το Γραφείο Κοινού Προγράμματος (JPO) να κάνουμε κάτι διαφορετικό”.

Η Τουρκία αναμένεται να παραλάβει τα πρώτα F-35 στο πλαίσιο της 12ης παρτίδας του αεροσκάφους. Η Lockheed και το υπουργείο Άμυνας ευελπιστούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία φέτος στην παρτίδα 11, και τα πακέτα 12 έως 14 είναι ήδη υπό διαπραγμάτευση για αγορά από τους διεθνείς πελάτες.

Στην αεροπορική έκθεση Παρισίου, ο Τζεφ Μπαμπιόν, ο διευθυντής προγράμματος του F-35 της Lockheed, σημείωσε ότι η Τουρκία διαδραματίζει έναν “σημαντικό” ρόλο στην παραγωγή του αεροσκάφους F-35. Ως υποεργολάβος της Northrop Grumman, οι Τουρκικές αμυντικές βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης εταιρείας, των Τουρκικών Αεροδιαστημικών Βιομηχανιών, κατασκευάζει ένα μεγάλο τμήμα της κεντρικής ατράκτου.

Ο Καρβάλο υποστήριξε ότι παρά την πολιτική αναταραχή στην Τουρκία, οι προμηθευτές του F-35 και η σχετική πνευματική ιδιοκτησία στην χώρα παραμένουν ασφαλείς.

“Ως σήμερα, δεν έχουμε δει οτιδήποτε που να είναι σημαντικά διαφορετικό στα μέρη που εργαζόμαστε, από άποψη ασφαλείας, είτε πρόκειται για την προστασία του προσωπικού και την ασφάλεια, κυβερνοασφάλεια, οτιδήποτε, δεν έχουμε δει οτιδήποτε που είναι σημαντικά διαφορετικό”, είπε. “Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλάξουν την πολιτική τους σε σχέση με την Τουρκία, τότε είναι σαφές οτι πρέπει να εργαστούμε μαζί με τους πελάτες μας ώστε να ξεκαθαρίσουν τι ενέργειες πρέπει να ληφθούν ως απάντηση σ’αυτό”.

Joe Gould και Valerie Insinna

Απόδοση/Μετάφραση απο το DefenceNews.Com για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: