Η εταιρεία Νόρθροπ Γκρούμαν εγκατέστησε με επιτυχία ένα APG-83 “Κλιμακωτό Ραντάρ Ευέλικτης Δέσμης” (SABR) πάνω σε ένα μαχητικό αεροσκάφος F/A-18C Hornet του σώματος πεζοναυτών των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ) στο σταθμό αεροπορίας σώματος πεζοναυτών Μίραμαρ, στην Καλιφόρνια, όπως ανακοινωσε η εταιρεία την 13η Αυγούστου 2018.

Ο έλεγχος καταλληλότητας, που πραγματοποιήθηκε την 2α Αυγούστου κατ’ απαίτηση του σώματος πεζοναυτών, απέδειξε οτι το SABR ειναι μια επιλογή χαμηλού κινδύνου για εγκατάσταση σε F/A-18C/D Hornet και ότι αυτό το ραντάρ μπορεί να ενσωματωθεί  με τα συστήματα ισχύος, ψύξης και ηλεκτρονικών πτήσης του αεροσκάφους.

“Το σώμα πεζοναυτών ζήτησε μια λύση Ραντάρ Ενεργητικής Ηλεκτρονικής Σάρωσης (AESA) εξαιτίας την αυξημένης αξιοπιστίας και βιωσιμότητας του ραντάρ χωρίς την μείωση της επιχειρησιακής απόδοσης,” δήλωσε ο Γκρέγκ Σιμερ, αντιπρόεδρος, ολοκληρωμένων αερο-ηλεκτρονικών συστημάτων, στην Northrop Grumman.

“Ο στόχος του σώματος πεζοναυτών ειναι να τροποποιήσει ένα ραντάρ AESA που ειναι εν χρήσει και σε παραγωγή ενώ θα πληροί τις απαιτήσεις βάρους, ισχύος και ψύξης του F/A-18C/D. Έχουμε αποδείξει οτι το ραντάρ παραγωγής APG-83 SABR χωράει μέσα στο F/A-18C/D, επιτυγχάνοντας τους σκοπούς και παραδίδοντας την τεχνική ωριμότητα που απαιτείται για την επίτευξη των χρονοδιαγραμμάτων εισαγωγής του στον στόλο του σώματος πεζοναυτών.”

Το APG-83 ειναι ένα πολλαπλών λειτουργιών AESA ραντάρ έλεγχου πυρός που προσφέρει ικανότητες μαχητικού πέμπτης γενιάς για την αντιμετώπιση και εξουδετέρωση των ολοένα και πιο εξελιγμένων απειλών.

Η Νόρθροπ Γκρούμαν διαγωνίζεται για την αντικατάσταση του μηχανικής σάρωσης ραντάρ των F/A-18C/D με ένα ραντάρ AESA. Το σώμα πεζοναυτών των ΗΠΑ σχεδιάζει να αντικαταστήσει τα ραντάρ περίπου 100 F/A18C/D. Το APG-83 θα αντιμετωπίσει τις ανησυχίες του σώματος πεζοναυτών των ΗΠΑ σχετικά με την ικανότητα επιβίωσης, την αξιοπιστία και τη δυνατότητα συντηρήσεως.

Το σημερινό πεδίο μάχης γίνεται ολοένα πιο δύσκολο και επικίνδυνο. Η τεχνολογία εξελίσσεται διαρκώς, αλλά το ίδιο συμβαίνει και με τις απειλές. Για την αντιμετώπιση αυτών των πιο εξελιγμένων απειλών, τα πιο καινούργια μαχητικά αεροσκάφη του κόσμου εξοπλίζονται με Ραντάρ AESA. Το μεγαλύτερο εύρος ζώνης, η ταχύτητα και ευελιξία των ραντάρ AESA επιτρέπουν στο μαχητικό αεροσκάφος να διακρίνει, να εντοπίζει και να αναγνωρίζει μεγαλύτερο αριθμό στόχων, γρηγορότερα, σε μεγαλύτερη εμβέλεια αλλά και να λειτουργεί σε εχθρικά ηλεκτρονικά περιβάλλοντα.

©Northrop Grumman | Κατόπιν αιτήματος του σώματος πεζοναυτών των ΗΠΑ η Νόρθροπ Γκρούμαν εκτελεσε με επιτυχία έλεγχο καταλληλότητας ενός APG-83 SABR παραγωγής πάνω σ’ ένα F/A-18C Horner

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: