Μαχητικό αεροσκάφος F-16. (Lockheed Martin)

Η Lockheed Martin ολοκλήρωσε με επιτυχία την παρθενική πτήση του μαχητικού αεροσκάφους F-16V, του τελευταίου και πιο προηγμένου F-16 που υπάρχει σήμερα στην αγορά. Η πτήση της 16ης Οκτωβρίου σηματοδότησε την πρώτη φορά που ένα F-16 πέταξε έχοντας τοποθετημένο το ραντάρ APG-83 SABR τεχνολογίας ενεργής διάταξης ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA) της Northop Grumman, το οποίο προσδίδει μια μεγάλη ενίσχυση στις δυνατότητες του F-16.

Η διαμόρφωση των προηγμένων ηλεκτρονικών του F-16 Viper περιλαμβάνει επίσης μία νέα Οθόνη Υπερυψωμένης Παρατήρησης (CPD), εκσυγχρονισμένο υπολογιστή αποστολής, δίαυλο ethernet δεδομένων μεγάλης χωρητικότητας καθώς και άλλα βελτιωμένα ενισχυτικά συστήματα αποστολής που προσθέτουν συνολικά σημαντικές επιχειρησιακές δυνατότητες για την αντιμετώπιση των δυναμικών εχθρικών περιβαλλόντων που αναδύονται κατά τις επόμενες δεκαετίες.

«Αυτή η πτήση αποτελεί ορόσημο στην εξέλιξη του F-16,» είπε ο Ροντ Μακλιν, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής του Ομίλου Ενσωμάτωσης Μαχητικών F-16/F-22. «Η νέα διαμόρφωση του F-16 περιλαμβάνει πολλές βελτιώσεις με στόχο το F-16 να διατηρηθεί στην πρώτη γραμμή της διεθνούς ασφάλειας, ενισχύοντας της θέση του ως το πιο επιχειρησιακά δοκιμασμένο μαχητικό αεροσκάφος 4ης γενιάς σε όλο τον κόσμο.»

Το F-16V, μια επιλογή για την παραγωγή νέων F-16 και εκσυγχρονισμών F-16, είναι μία διαμόρφωση νέας γενιάς που ενισχύει μια κοινή παγκόσμια υποδομή υποστήριξης και παρέχει σημαντικές δυνατότητες βελτίωσης στο πιο προσιτό, επιχειρησιακά δοκιμασμένο, πολλαπλού ρόλου μαχητικό αεροσκάφος.

Το ραντάρ συστήματος ελέγχου πυρός APG-83 SABR AESA της Northop Grumman παρέχει δυνατότητες αέρος-αερος και αέρος-επιφανείας δυνατότητες ραντάρ. Η Northop Grumman παρέχει επίσης ραντάρ AESA για τα F-22 Raptor και F-35 Lightning II.

Δείτε τα στοιχεία του F-16V.

Το μαχητικό αεροσκάφος F-16V κατά την πρώτη του πτήση. (Lockheed Martin/Randy Crites)

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: