Μαχητικά αέροσκάφη F-35C πετούν σε σχηματισμό (Φωτογραφία: US Navy)

Μαχητικά αεροσκάφη F-35C πετούν σε σχηματισμό (Φωτογραφία: US Navy)

Το Υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ), ανακοίνωσε την 30 Νοεμβρίου 2012, πως έχει καταλήξει σε κατ’ αρχήν συμφωνία για την παραγωγή 32 διακλαδικών μαχητικών κρούσης F-35 με την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin.

Τα μαχητικά είναι τμήμα του πακέτου 5 της Αρχικής Παραγωγής Χαμηλού Ρυθμού (LRIP), την πέμπτη παρτίδα παραγωγής του μαχητικού.

Η συμφωνία καλύπτει επίσης το κόστος κατασκευής του εξοπλισμού υποστήριξης, τις δοκιμαστικές πτήσεις και τον επιπρόσθετο εξοπλισμό αποστολής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου προγράμματος του F-35, η Lockheed Martin θα κατασκευάσει 22 F-35A έκδοσης συμβατικής απο/προσγείωσης για την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF), τρία F-35B σύντομης απογείωσης και κάθετης προσγείωσης (STOVL) για το Σώμα Πεζοναυτών και εφτά εκδόσεις αεροπλανοφόρου F-35C για το Ναυτικό των ΗΠΑ.

Οι εταίροι ή συμμετέχοντες στο πρόγραμμα ανάπτυξης του μαχητικού αεροσκάφους είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Δανία, η Νορβηγία, η Τουρκία, το Ισραήλ και η Σιγκαπούρη. Το Δεκέμβριο του 2011 η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανακοίνωσε  ότι πρόκειται να αγοράσει 42 μαχητικά F-35.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: