Σύμφωνα με δημοσίευμα ρωσικής εφημερίδας η Αλγερία παρήγγειλε τεθωρακισμένα οχήματα υποστήριξης αρμάτων μάχης BMPT Terminator από την Ρωσία με τις παραδόσεις να ξεκινούν στις αρχές του επόμενου έτους.

Η Αλγερία υπέγραψε σύμβαση για τα οχήματα τον Απρίλιο του 2016, σύμφωνα με την εφημερίδα “Πράβντα”, ενώ το Mena Defence αναφέρει οτι οι παραδόσεις θα αρχίσουν το πρωτο τρίμηνο του 2018 και θα συνεχιστούν μέχρι τα τέλη του 2019.

Νωρίτερα η Αλγερία είχε αξιολογήσει το αρχικό BMPT μέσα στο 2013 αλλά επέλεξε να παραγγείλει την ελαφρύτερη και καλύτερα προστατευόμενη εκδοσή Terminator II.

Δεν έχει επιβεβαιωθεί πόσα οχήματα θα παραδοθούν, αλλά το Mena Defence ισχυρίζεται ότι έχουν παραγγελθεί 300 για να συνοδεύσουν τα άρματα μάχης T-90SA.

Το BMPT κατασκευάζεται από την ΟυραλΒαγκονΖαβόντ (UZV), η οποία προσφέρει το όχημα το οποίο βασίζεται στο T-72 με επιλογή κινητήρων 840 ή 1000 ίππων. Ο οπλισμός του αρχικού BMPT περιλαμβάνει δυο πυροβόλα 2A42 των 30 χιλιοστών, δυο αυτόματους εκτοξευτές βομβίδων AG-17D, ενα πολυβόλο PKT των 7,62 χιλ. και τέσσερις εκτοξευτές καθοδηγούμενων πυραύλων 9M120 Ataka.

Το BMPT αναπτύχθηκε για τον Ρωσικό Στρατό ώστε να προστατεύει τα κύρια άρματα μάχης στις επιχειρήσεις εντός κατοικημένων τόπων και άλλες ασύμμετρες καταστάσεις, μετά την εμπειρία στο Αφγανιστάν και την Τσετσενία, αλλά ο Ρωσικός Στρατός δεν παρήγγειλε πρώτος το όχημα και το Καζακστάν έγινε ο πρώτος χειριστής του. Εντούτοις, ο Ρωσικός Στρατός προφανώς παρήγγειλε τα BMPT τον Αύγουστο του 2017.

Το αρχικό BMPT έχει πλήρωμα των πέντε ατόμων, με τρεις πυροβολητές, οδηγό και αρχηγό. Η σκόπευσης γίνεται με ένα ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου πυρός που περιλαμβάνει σταθεροποιημένο σκοπευτικό ημέρας/θερμικής εικόνας και αποστασιόμετρο λέιζερ. Το βελτιωμένο BMPT Terminator II αποκαλύφθηκε το 2013 διαθέτει πλήρωμα των τριών και δεν έχει αυτόματους εκτοξευτές βομβίδων. Είναι επίσης φθηνότερο και ελαφρύτερο από τον προκάτοχο του, καθώς βασίζεται σε ήδη υπάρχοντα σκάφη T-72.

Η Ρωσία ανέπτυξε το BMPT στην Συρία και τον Ιούνιο ο τύπος παρουσιάστηκε στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασσαντ όταν αυτός επισκέφθηκε την ρωσική κεντρική αεροπορική βάση στην χώρα.

Η Αλγερία συνεχίζει να αγοράζει σημαντικές ποσότητες ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού. Για παράδειγμα, χρησιμοποιεί το πολλαπλό εκτοξευτή πυραύλων TOS-1A Solntsepek (Ηλιακή Θερμότητα), ο οποίος παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης άσκησης. Το TOS-1A, χρησιμοποιεί σκάφος T-72 ή T-90, εκτοξεύει έως 24 πυραυλους 220 χιλ. με θερμοβαρικές κεφαλές.

Άλλες πρόσφατες αλγερινές αγορές απο την Ρωσία περιλαμβάνουν τα συστήματα πυραύλων επιφανείας-αερος Buk-2ME, κύρια άρματα μάχης T-90, μαχητικά αεροσκάφη Su-30MKA, θωρακισμένα οχήματα Tigr και πυραυλους επιφανείας-αέρος 9M311/SA-19.

Απόδοση/Μετάφραση από το defenceweb.co.za για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: