Η γαλλική πολεμική αεροπορία παρόπλισε τα τελευταία “Dassault Mirage 2000N”, ολοκληρώνοντας 30 χρόνια υπηρεσιακής ζωής και καταγράφοντας περισσότερες από 350000 ώρες πτήσης. Τρία δείγματα με ειδικό επετειακό βάψιμο συμμετείχαν σε μια τελετή στην αεροπορική βάση Ιστρ την 21η Ιουνίου για τον εορτασμό του ορόσημου.

Εισήλθε στην ενεργό υπηρεσία το 1988 στον ρόλο της στρατηγικής αποτροπή, επιπρόσθετα με τα συμβατικά πυρομαχικά για τις αποστολές αέρος-επιφανείας, το “Mirage 2000Ν” ήταν εξοπλισμένο με τον πυρηνικό πύραυλο “ASMP” της “MBDA”. Το Παρίσι απέκτησε 75 αεροσκάφη της έκδοσης, ως αντικαταστάτες των “Mirage IV” της γαλλικής αεροπορίας.

Τα εναπομείναντα αεροσκάφη θα μεταφερθούν στην αεροπορική βάση Σατουντω για να χρησιμοποιηθούν ως ανταλλακτικά ώστε να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις των υπόλοιπων εκδόσεων “Mirage 2000” της γαλλικής αεροπορία, οι οποίες περιλαμβάνουν τα μαχητικά “C”, “D” και “-5”.

Οι πολεμικές τιμές της δύναμης των “Mirage 2000N” περιλαμβάνουν την συμμετοχή τους σε επιχειρήσεις πάνω από την κεντρική Αφρική, Ιράρ, Κόσοβο, Λιβύη και Συρία.

Απόδοση/Μετάφραση απο το “flightglobal.com” για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: