Η Ινδία εκκίνησε επισήμως ένα πρόγραμμα που αποσκοπεί στη δημιουργία του δικού της μονοκινητήριου μαχητικού αεροπλάνου το οποίο δεν θα απαιτεί τεχνολογίες από το εξωτερικό.

Το Νέο Δελχί επιδιώκει την προμήθεια ογδόντα τριών αεροπλάνων που κατασκευάζονται από την κρατική “Hindustan Aeronautics LTD (HAL)” σε μια προσπάθεια να αποδεσμεύσει την Πολεμική της Αεροπορία από την εξάρτηση στις εισαγόμενες τεχνολογίες, όπως μεταδίδει το “Defence One”.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το αεροπλάνο, που ονομάστηκε “LCA” (Ελαφρύ Μαχητικό Αεροπλάνο) “Mark 1A”, πρόκειται να γίνει “πραγματικά ένα τετάρτης γενιάς μαχητικό”, εξοπλισμένο με συγκεκριμένο ραντάρ Ενεργής Διάταξης Ηλεκτρονικής Σάρωσης ή “AESA”, σύστημα ανεφοδιασμού εν πτήσει, παρεμβολείς αυτοπροστασίας, και βελτιωμένα κεντρικά συστήματα και ηλεκτρονικά πτήσης.

Το πρόγραμμα προμήθειας θα κοστίσει 8 δισεκατομμύρια δολάρια ($) και αυτή τη στιγμή ειναι η μεγαλύτερη προμήθεια που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος “Make in India” του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Νταμονταρντάς Μόντι, το οποίο καλείται να επιλύσει το θέμα της ανεξαρτησίας της Ινδίας από τα εισαγόμενα προϊόντα.

Η ανακοίνωση έρχεται μετά από μήνες αφότου οι ινδικές αρχές προσπάθησαν να καταθέσουν μια παραγγελία για εκατόν πέντε “LCA Mark 2”, ένα πρωτοποριακό αεροπλάνο που αυτή τη στιγμή ειναι υπό ανάπτυξη, η οποία θα κόστιζε 15 δισ. $. Έκτοτε η προμήθεια ειναι σε μια αβέβαιη κατάσταση, σύμφωνα με αμυντικούς αναλυτές, το πρόγραμμα στερείται σαφήνειας και άμεσων προτεραιοτήτων.

“Το “LCA Mark 2” ειναι ένα εξεζητημένο όραμα. Η υπηρεσία θέλει να βελτιώσει το υφιστάμενο “LCA” για να αντιμετωπίσει όλα τα θέμα που έχουν προκύψει, να βελτιώσει την απόδοση του, την εναλλαξιμότητά του, να βελτιώσει τον αμερικανικής κατασκευής “GE 414” (κινητήρα), να βελτιώσει τα ηλεκτρονικά πτήσης και τους πυραυλους που θα τοποθετηθούν πάνω σε αυτό”, δήλωσε ένας Ινδός υψηλόβαθμος αξιωματούχος τον Σεπτέμβριο στο “Defence News”.

Σύμφωνα με τον Νταλζιτ Ζινγκχ, έναν αμυντικό αναλυτή και απόστρατο πτέραρχο της Πολεμικής Αεροπορίας, το πρόγραμμα “Mark 2”, “προτάθηκε από την Ινδική Πολεμική Αεροπορία για να διασφαλιστεί ότι το αεροσκάφος συμμορφώνεται με την πλειονότητα των απαιτήσεων του επιτελείου Αεροπορίας. Ωστόσο, αυτό θα περιλαμβάνει μεγάλες αλλαγές στον σχεδιασμό της ατράκτου ώστε να φιλοξενήσει έναν ισχυρότερο κινητήρα”.

Η Πολεμική Αεροπορία έχει ήδη υποβάλλει παραγγελία για είκοσι βελτιωμένα μαχητικά “Mark 1”. Αφότου τα νέα αεροπλάνα λάβουν πιστοποίηση για επιχειρήσεις, η Πολεμική Αεροπορία σχεδιάζει να ανακοινώσει την προμήθεια ακόμα είκοσι.

Το πρόγραμμα “LCA” άρχισε το 1993, όμως ως στιγμής η “HAL” κατάφερε να παραδώσει μόνο έξι αεροπλάνα. Αυτη τη στιγμή, η Ινδική Πολεμική Αεροπορία χρησιμοποιεί κυρίως μια ποικιλία Σοβιετικών και Ρωσικών αεροπλάνων, όπως επίσης και κάποια Γαλλικά “Dassault Mirages” και αγγλογαλλικά αεροπλάνα “SEPECAT Jaguar”.

Απόδοση/Μετάφραση από το Sputniknews.Com για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: