Ο Βασιλικός Στρατός της Ιορδανίας αναδιοργανώνει τις τεθωρακισμένες μονάδες του εισάγοντας μεταχειρισμένα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) απο Ιταλία και Γερμανία. Τα πρώην βρετανικά Challenger I πρόκειται να αποσυρθούν από την ενεργό υπηρεσία.

Ο Βασιλικός Στρατός της Ιορδανίας (RJA) αναδιαρθρώνει τις τεθωρακισμένες δυνάμεις του, με μεταχειρισμένα οχήματα Iveco Centauro 105 mm 8×8 Mobile Gun Systems (MGSs) και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης ΤΟΜΑ Rheinmetall Landsysteme Marder 1A3 να εξοπλίζουν νέες μονάδες και τα μεσαία άρματα μάχης (ΜΒΤ) Challenger I του RJA να αποσύρονται από την ενεργό υπηρεσία.

Οι λεπτομέρειες σχετικά με την αναδιοργάνωση παρασχέθηκαν κατά την πρόσφατη Διεθνή Σύσκεψη Τεθωρακισμένων Οχημάτων (IQPC), που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο από 22-25 Ιανουαρίου, από τον εκπρόσωπο της 3ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας Βασιλιάς Αμπντουλάχ Β’.

Αυτη τη στιγμή ο RJA έχει οχτώ επιλαρχίες αρμάτων μάχης, τεσσερις από τις οποίες ειναι εξοπλισμένες με συνολικά 182 αμερικανικής κατασκευής General Dynamics Land Systems M60A3 οπλισμένα με το ραβδωτό πυροβόλο M68 των 105 χιλιοστών τα οποία έχουν αναβαθμιστεί με το σύστημα ελέγχου πυρός Raytheon Integrated Fire Control System (IFCS).

Η Ιορδανία ανακοίνωσε οτι θα αποσύρει τα άρματα μάχης Challenger I (Αλ Χουσείν), όμως χρησιμοποιήθηκαν σε μια πρόσφατη άσκηση.

Οι υπόλοιπες τέσσερις επιλαρχίες είναι εξοπλισμένες με τα άρματα μάχης Challenger I του Βρετανικού Στρατού, τα οποία είναι γνωστά ως άρματα μάχης Αλ Χουσέιν. Περίπου 400 από αυτά είχαν παραδοθεί μέχρι το 2004, αν και είναι απίθανο πολλά από αυτά να είναι επιχειρησιακά.

Παρότι το γραφείο σχεδίασης και ανάπτυξης Βασιλιάς Αμπντουλάχ Β’ (KADDB) έχει αναπτύξει διάφορες αναβαθμίσεις ισχύος πυρός για το άρμα μάχης Αλ Χουσείν, καμιά απο αυτές δεν εισήλθε ποτέ σε υπηρεσία. Επομένως, τώρα τα Αλ Χουσείν πρόκειται να τεθούν εκτός υπηρεσίας, με τα M60A3 να είναι τα μοναδικά άρματα μάχης που θα παραμείνουν στο οπλοστάσιο του RJA.

Εν τω μεταξύ, η Ιορδανία έχει ήδη παραλάβει 141 πρώην Ιταλικά Centauros, από τα οποία τα 80 αναμένονται να αναπτυχθούν σε δυο επιλαρχίες, με τα υπόλοιπα να χρησιμοποιούνται για ανταλλακτικά και εκπαίδευση. Τα Centauros βάλλουν την ίδια οικογένεια πυρομαχικών 105 χιλιοστών όπως τα αναβαθμισμένα άρματα μάχης M60A3 και, λόγω ότι είναι τροχοφόρα, έχουν μεγαλύτερη στρατηγική κινητικότητα, αφότου μπορούν να αναπτυχθούν ταχέως χωρίς να απαιτείται η χρήση βαρέων αρματοφορέων.

Christopher F Foss

Απόδοση/Μετάφραση απο το Janes.com για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: