Εκτός από την Ρωσία, η Κίνα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο η οποία αποφάσισε να μην εκσυγχρονίσει τα παλιά άρματα της και αντ’ αυτού να επικεντρωθεί στην αντικατάσταση τους με καινούρια, ανέφερε στο Sputnik ο Ρώσος αμυντικός ειδικός Βασιλι Κασίν.

Σε συνέντευξη με το Sputnik, ο Ρώσος αμυντικός ειδικός Βασίλι Κασίν ανέφερε ότι Ρωσία και Κίνα παραμένουν οι μοναδικές χώρες παγκοσμίως οι οποίες αποφάσισαν να επικεντρωθούν στην δημιουργία ολοκαίνουριων αρμάτων μάχης αντί να εκσυγχρονίσουν τις παλιές εκδόσεις.

Η συνέντευξη προέκυψε μετά από μια πρόσφατη αναφορά της Κινεζικής τηλεόρασης που επιβεβαίωνε τις προσπάθειες του Πεκίνου στην ανάπτυξη μιας νέας γενιάς αρμάτων μάχης.

“Φαίνεται ότι η Κίνα εργάζεται σε ένα εξ ολοκλήρου νέο τεθωρακισμένο όχημα, το οποίο δεν θα έχει καμία σχέση με τα σημερινά άρματα μαχης: Type 96 και Type 99,” ανέφερε ο Κασίν.

Με διμελές πλήρωμα, το νέο άρμα μάχης θα διαθέτει έναν μη επανδρωμένο πύργο, έναν πανίσχυρο νέο κινητήρα, μεγαλύτερο βαθμό αυτοματισμού και προηγμένα συστήματα πληροφοριών, σύμφωνα με τον Κασίν.

“Είναι δύσκολο να πω πότε το νέο Κινέζικο άρμα θα παραχθεί σε μαζικές ποσότητες, μια διαδικασία που πιθανόν θα πάρει αρκετό χρόνο”, είπε ο Κασιν, αναφερόμενος στο Ρωσικό άρμα μάχης T-14 Armata.

Υπενθύμισε ότι η ανάπτυξη του Armata ξεκίνησε πίσω στη δεκαετία του 1990, σε αυτό που ακολούθησε από τις κρατικές δοκιμές του άρματος και τις επακόλουθες αναφορές. Τα πρώτα 100 από αυτά τα τεθωρακισμένα οχήματα πρόκειται να εισέλθουν σε υπηρεσία με τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις μέσα στο 2017-2018.

Ξεχωριστά, ο Κασίν επεσήμανε το γεγονός ότι εν συγκρίσει με τα στρατιωτικά αεροσκάφη, η διαδικασία ένταξης τεθωρακισμένων οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, σε υπηρεσία είναι πολύ πιο περιπλοκή.

Τα άρματα είναι στην πραγματικότητα στο ίδιο επίπεδο με τα αεροσκάφη σε όρους πολυπλοκότητας, είπε ο Κασίν, εφιστώντας την προσοχή στο γεγονός ότι όταν ένα μαχητικό αεροσκάφος έχει επιστρέψει από μια πτήση είναι ήδη στην βάση του, όπου μπορεί, αν χρειάζεται, να δεχθεί πιστοποιημένη συντήρηση.

“Σε αντίθεση, τα άρματα μπορούν να σταθμεύσουν έξω στο ύπαιθρο για εβδομάδες και ακόμα μήνες χωρίς ευκαιρία για συντήρηση ή επισκευή, για αυτόν τον λόγο η αξιοπιστία και η δυνατότητα επισκευής είναι υψίστης σημασίας για τα τεθωρακισμένα οχήματά, είπε ο Κασίν.

Υπενθύμισε ότι η κατασκευή αρμάτων μάχης στην Δύση έχει σχεδόν σταματήσει, και ότι τα νέα άρματα που κατασκευάζονται από Ινδία, Τουρκία και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες είναι αυτή τη στιγμή σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με τα παλιά Δυτικά μοντέλα.

Στο ίδιο πνεύμα, είναι ασφαλές να πούμε ότι τα νέα Ρωσικά και Κινεζικά άρματα πολύ πιθανόν να γίνουν οι κύριοι ανταγωνιστές στην παγκόσμια αγορά αυτών των όπλων, κατέληξε ο Κασίν.

Απόδοση/Μετάφραση από το Sputniknews.Com για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: