Κατά τη διάρκεια της Ημέρας των Τεθωρακισμένων που έλαβε χώρα στο Μπαοτού, της Εσωτερικής Μογγολίας, από 15 ως 16 Αυγούστου, ο κινεζικός Όμιλος Βορείων Βιομηχανιών της Κίνας (NORINCO) αποκάλυψε νέα τεθωρακισμένα οχήματα.

Με στόχο την προώθηση των προϊόντων της NORINCO στους ξένους αγοραστές, στην εκδήλωση παρίσταντο περίπου 230 καλεσμένου από 50 χώρες και περιελάμβανε επίδειξη σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση. Καθώς συνήθως η NORINCO επιδεικνύει τα προϊόντα της στις ξένες εκθέσεις, αυτή ήταν μια σπάνια περίσταση όπου πραγματοποιήθηκε μια ζωντανή επίδειξη.

Το νέο τεθωρακισμένο όχημα μάχης (ΤΟΜΑ) VN-17 της βιομηχανίας αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά, με τον σχολιασμό της εκδήλωσης να το περιγράφει ως “μια ολοκαίνουριας γενιά 30 τόνων βάρους ερπυστριοφόρων οχημάτων με το επίπεδο προστασίας των αρμάτων μάχης”. Μοιράζεται το ίδιο συγκρότημα ισχύος, μετάδοση, ερπύστριες, θωράκιση και συστήματα πληροφοριών με το ελαφρύ άρμα VT-5 της NORINCO.

Σε αντίθεση με το VT-5, του οποίου ο κινητήρας βρίσκεται στο πίσω μέρος, ο κινητήρας του VN-17 ειναι εγκατεστημένος μπροστά, δεξιά από τον οδηγό για να δημιουργήσει χώρο για το διαμέρισμα πεζικού στο πίσω μέρος. Το όχημα που εμφανίστηκε στην επίδειξη ήταν εφοδιασμένο με έναν μη επανδρωμένο πύργο με πυροβόλο των 30 χιλιοστών, δυο εκτοξευτές αντιαρματικών πυραύλων HJ-12 και ενα πανοραμικό ηλετρο-οπτικο σύστημα πάνω στην οροφή.

Οι φωτογραφίες που εμφανίστηκαν απο την εκδήλωση δείχνουν ακόμα ένα ερπυστριοφόρο ΤΟΜΑ που δεν συμμετείχε στην ζωντανή επίδειξη. Αυτό το αγνώστων στοιχειών όχημα φαίνεται να έχει σκάφος που προέρχεται από το παλιό άρμα μάχης Type-59, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να είναι πιο φτηνό από το VN-17. Φάνηκε να ειναι εξοπλισμένο με έναν πύργο παρόμοιο με αυτόν που χρησιμοποιείται πανω στο ΤΟΜΑ VN-12.

Βίντεο: Ολόκληρη η επίδειξη διάρκειας 1 ώρας και 50 λεπτών.

Richard D Fisher Jr

Απόδοση/Μετάφραση απο το Janes.Com για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: