Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA) της Κίνας έχει αποδεχθεί επισήμως, στην υπηρεσία του, το νέο όχημα πυρών υποστήριξης Type 15.

Την 27η Δεκεμβρίου, ο εκπρόσωπος τύπου του κινεζικού υπουργείου άμυνας, Συνταγματάρχης Γού Κίν, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης τύπου, επιβεβαίωσε την είσοδο στην ενεργό υπηρεσία του νέου τύπου οχήματος πυρών υποστήριξης Type 15 (εξαγωγική ονομασία VT-5).

“Όσον αφορά το όχημα πυρών υποστήριξης… απ’όσο γνωρίζω, αυτός ο τύπος τεθωρακισμένου οχήματος εισήλθε επισήμως στην ενεργό υπηρεσία του PLA,” δήλωσε ο Γου Κίν.

Το Type 15, επίσης γνωστό και ως ZTQ 15, είναι το νέας γενιάς κινεζικό όχημα πυρών υποστήριξης.

Σύμφωνα με ανοιχτές πηγές, το νέο όχημα πυρών υποστήριξης έχει σχεδιαστεί ειδικά για επιχειρήσεις σε ορεινές περιοχές με δύσβατα εδάφη σε μεγάλο υψόμετρο όπως η αυτόνομη περιφέρεια του Θιβέτ, έχει μικρό βάρος και έναν ισχυρό πετρελαιοκινητήρα κατάλληλο για περιβάλλοντα με περιορισμένο οξυγόνο.

Είναι οπλισμένο με ένα πυροβόλο 105 χιλιοστών, προστατεύεται από τα φορητά αντιαρματικά όπλα και πιστεύεται ότι είναι εξοπλισμένο με έναν ισχυρό κινητήρα που του επιτρέπει την υψηλή κινητικότητα εκτός δρόμου.

Σύμφωνα με κινεζικά δημοσιεύματα, το τεθωρακισμένο όχημα ζυγίζει περίπου 35 τόνους και διαθέτει πλήρωμα τεσσάρων, αν και υπάρχει η φημολογία ότι το σύστημα αυτόματης γέμισης ίσως να αφαιρέσει ένα μέλος από το πλήρωμα.

Το νέο όχημα πυρών υποστήριξης διαθέτει σύγχρονο σύστημα ελέγχου πυρός (ΣΕΠ), περιλαμβάνει αποστασιόμετρο λέιζερ, βλητικό υπολογιστή, αισθητήρα ανέμου, θερμικό σκοπευτικό πυροβολητή και πανοραμικό περισκόπιο αρχηγού με θερμική εικόνα. Η θερμική παρατήρηση επιτρέπει την προσβολή στόχων κατά την νύχτα και σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Απόδοση/Μετάφραση απο το Defence-Blog.Com για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: