Η Κροατία παρέλαβε την 3η Δεκεμβρίου 11 ακόμη αναγνωριστικά οπλισμένα ελικόπτερα Bell OH-58D Kiowa Warrior, ολοκληρώνοντας τη δωρεά των 16 ελικοπτέρων απο τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ).

Τα ελικόπτερα παραδόθηκαν μ’ ένα στρατιωτικό μεταφορικό αεροσκάφος C-5 Super Galaxy της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στην 93η Αεροπορική Βάση των Κροατικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Ζεμουνικ, κοντά στο Ζαντάρ.

Όλα τα 16 ελικόπτερα που παραδόθηκαν στην Κροατία κατασκευάστηκαν μεταξύ 2010 και 2012 ως μέρος του προγράμματος αντικατάστασης αεροσκαφών εν καιρώ πολέμου των ΗΠΑ για την αναπλήρωση των ελικοπτέρων που απωλέσθηκαν εν δράσει σε Ιράκ/Αφγανιστάν. Έχοντας υπηρετήσει μεταξύ 2012 και 2015 τα ελικόπτερα συμπεριλήφθηκαν στο πρόγραμμα πλεονάζοντος αμυντικού υλικού (EDA) μετά την απόσυρση του τύπου τον Απρίλιο από το οπλοστάσιο του Στρατού των ΗΠΑ. Η Κροατία ήταν η πρώτη χώρα που εισήλθε σε συνομιλίες για την απόκτηση των Kiowa και η πρώτη που επέλεξε συγκεκριμένα ελικόπτερα.

Το συνολικό κόστος της προμήθειας είναι 34,8 εκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 20,1 εκατ. δολάρια καλύφθηκαν από δωρεά των ΗΠΑ και τα υπόλοιπα διανεμήθηκαν στους αμυντικούς προϋπολογισμούς της Κροατίας από το 2016 έως το 2020. Τα πρώτα πέντε ελικόπτερα παραδόθηκαν την 30η Ιουλίου.

Igor Tabak

Απόδοση/Μετάφραση απο το IHS Janes για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: