Καθώς η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) αυξάνει το ποσοστό αγοράς των F-35 και όλο και περισσότερα διακλαδικά μαχητικά κατασκευάζονται, το ερώτημα δεν είναι αν θα ξεκινήσει η απόσυρση των παλαιότερων μαχητικών αεροσκαφών, αλλά το πότε.

Οι ηγέτες της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF) ελπίζουν οτι θα έχουν μια καλύτερη απάντηση στο εν λόγω ερώτημα αργότερα αυτό το φθινόπωρο, όταν ο αρχηγός της USAF, πτέραρχος Μαϊκ Χόλμς και ο αντιπτέραρχος Τζερι Χάρις, ο υπαρχηγός του επιτελείου στρατηγικών σχεδιασμών και απαιτήσεων, εκπονήσουν έναν οδικό χάρτη αναδιάρθρωσης ως μέρος των αρχικών συναντήσεων για τον προγραμματισμό του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2020, δήλωσε ο Χολμς στη συνέντευξη της 11ης Σεπτεμβρίου στο Defence News.

“Προσπαθούμε να εργαστούμε ώστε να αποκτήσουμε έναν οδικό χάρτη αναδιάρθρωσης μαχητικού που όλοι στην USAF θα δεχθούν ώστε να μπορέσουμε να τον πάμε στο Κογκρέσο… και να προσπαθήσουμε να δείξουμε σε όλους ότι έχουμε ένα σχέδιο για το μέλλον”, δήλωσε ο Χόλμς.

Το σχέδιο θα περιλαμβάνει “σε ποιο αεροπορικό σύστημα οι μονάδες θα έχουν την χαμηλότερη δύναμη και ποιο θα είναι το σχέδιο για την αντικατάσταση του”, με απώτερο σκοπό “την απομάκρυνση κάποιων από αυτών τις ανησυχιών”.

Η USAF γνωρίζει ότι μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με μια πολιτική διαμάχη δεδομένου ότι εξετάζει πως να αποσύρει τρία από τα πιο αγαπημένα αεροσκάφη: το F-16, το F-15C/D Strike Eagle και το A-10.

Ο Χολμς αναγνώρισε οτι η κατάσταση έχει αλλάξει από την έναρξη του προγράμματος F-35 όταν το μαχητικό διακλαδικής κρούσης θεωρήθηκε ως ο ενδεχόμενος αντικαταστάτης των F-16 και A-10.

“Τώρα που το Κογκρέσο μας κατεύθυνε και έχουμε αποφασίσει να κρατήσουμε έναν αριθμό A-10 και τώρα που η επιχειρησιακή ζωή του F-15 δείχνει κάποια φθορά και κάποια απο τα όρια του έχουν φτάσει σε αυτό το σημείο, θέλουμε να πάμε πίσω και να κοιτάξουμε μόνο στο συνδυασμό των A-10, F-16 διαφόρων μπλοκ και F-15C και να καταρτίσουμε ενα σχέδιο που θα διατηρεί το καλύτερο μείγμα των δυνατοτήτων μάχης όπως το εφαρμόζουμε στο F-35”, δήλωσε. “Στα ποσοστά αγοράς που έχει χρηματοδοτήσει το Κογκρέσο για το F-35, πρόκειται να είναι μια μικτή δύναμη μαχητικών τετάρτης και πέμπτης γενιάς για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα”.

Ο Χόλμς και ο Χαρις έχουν καταρτίσει δυο ξεχωριστούς οδικούς χάρτες για την αναδιάρθρωση του μαχητικού αεροσκάφους και πρόκειται να εργαστούν πάνω στις διαφορές αυτό το φθινόπωρο, δήλωσε ο Χόλμς, ο οποίος δεν ανέπτυξε τις προτάσεις του.

“Ειλικρινά δεν θέλω να προχωρήσω μπροστά από την απόφαση του επικεφαλής του υπουργείου πηγαίνοντας πολύ μακρυά στα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα απο τα οποία θα μπορούσες να πας παρακάτω”, δήλωσε. “Η USAF εργάζεται πάνω σε αυτό”.

Το A-10 Warthog

Μετά από πολυετή προσπάθεια να αποσύρει το A-10, η USAF πήρε πίσω τα σχέδια της να βάλει στην ναφθαλίνη το φημισμένο Warthog, προαναγγέλλοντας, κατά την αποδέσμευση του προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος του 2018, οτι σκόπευε να διατηρήσει το A-10 καθ’ολη τη διάρκεια των πέντε επόμενων οικονομικών ετών.

Ωστόσο, αφότου η Μαρθα ΜακΣαλλι, γερουσιαστής Δημοκρατικών Αριζόνα,  μέλος της επιτροπής ενόπλων δυνάμεων της βουλής και πρώην πιλότος A-10, πίεσε τους αξιωματούχους σχετικά με τις φήμες που λέγανε οτι θα αποσυρθεί μέρος του στόλου, οι ηγέτες της USAF αναγκάστηκαν να διευκρινίσουν τις προθέσεις τους.

Η υπηρεσία διαθέτει 283 A-10 και 173 από αυτά τα αεροσκάφη -περίπου επτά μοίρες- έχουν πρόσφατα αναβαθμιστεί από την Boeing. Οι υπόλοιπες τρεις μοίρες, ή το σύνολο των 110 Warthong, θα φτάσουν στο τέλος της επιχειρησιακής ζωής τους στις αρχές της δεκαετίας του 2020, οπότε η USAF θα μπορούσε να τα ξεφορτωθεί, εξήγησε ο Χολμς τον Ιούνιο στο Defence News.

Η κατάσταση έχει αλλάξει ελάχιστα από τότε. Στην λίστα των μη χρηματοδοτούμενων προτεραιοτήτων, η υπηρεσία περιελάμβανε 103 εκατομμύρια δολάρια για την επανεκκίνηση της παραγωγής των A-10 και την παραγωγή τεσσάρων πακέτων. Τόσο οι επιτροπές ενόπλων δυνάμεων της Βουλής όσο και της Γερουσίας επέλεξαν να συμπεριλάβουν αυτά τα χρήματα στους δικούς τους λογαριασμούς αμυντικής εξουσιοδότησης, αν και δεν είναι ακόμα βέβαιο οτι οι επιτροπές πιστώσεων -οι οποίες καθορίζουν τα επίπεδα χρηματοδότησης της κυβέρνησης- το υιοθετούν αυτό.

Εαν ναι, τότε η USAF θα πρέπει να υποβάλλει στην βιομηχανία αίτημα για προτάσεις.

“Έχοντας την επιλογή να προμηθευτούμε μερικές πτέρυγες ακόμα ειναι μια εξαιρετική επιλογή ανεξάρτητα από το που θα πάμε ή τι θά κάνουμε. Καταλαβαίνουμε γιατί το Κογκρέσο ήθελε να το κάνει αυτό, και τότε θα συνεργαστούμε μαζί τους για τον ακριβή αριθμό“, δήλωσε ο Χολμς κατά τη συνέντευξη της 11ης Σεπτεμβρίου. “Ειλικρινά, αυτό θα επηρεάσει τους προμηθευτές σχετικά με το αν είναι πρόθυμοι να υποβάλουν προσφορά ή όχι. Οι άνθρωποι θέλουν να μάθουν πόσα θα κατασκευάσουμε και ποιο είναι το μακροπρόθεσμο μέλλον της σύμβασης προτού προχωρήσουν”.

Επειδή η USAF επέλεξε να διατηρήσει τουλάχιστον ενα μέρος του στόλου του A-10, ο Χολμς δήλωσε οτι η ανάπτυξη του άμεσου αντικαταστάτη ειδικά σχεδιασμένου για εγγύς αεροπορική υποστήριξη, ή CAS, έχει γίνει λιγότερο επείγουσα. Η Διοίκηση Αεροπορικών Επιχειρήσεων (ACC) έχει αρχίσει να συγκεντρώνει μια “λίστα επιθυμιών” με τις ευκταίες δυνατότητες για το επόμενης γενιάς αεροσκάφος CAS, αλλά οι συζητήσεις δεν είχαν προχωρήσει πέρα απο τα πολύ πρώιμα στάδια.

Τα F-15C και F-16

Κατά τη διάρκεια μιας επιτροπής του κογκρέσου αυτόν τον Μάρτιο, ο υποπτέραρχος Σκότ Ουεστ, ο διοικητής των τρεχουσών επιχειρήσεων και υπαρχηγός του επιτελείου επιχειρήσεων, ταρακούνησε την αμυντική κοινότητα όταν υπαινίχθηκε την τότε άγνωστη πρόταση που επεξεργάστηκε στο εσωτερικό της USAF η οποία θα σφαγίαζε τον στόλο των F-15C/D, ο οποίος αριθμεί περίπου 230 αεροπλάνα.

Για να αντικαταστήσει αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη, η USAF θα αναβαθμίσει τα F-16 με πιο σύγχρονα ραντάρ Ενεργής Διάταξης Ηλεκτρονικής Σάρωσης (AESA), καθιστώντας τα πιο κατάλληλα για την αποστολή της εθνικής άμυνας που σήμερα εκτελείται από το F-15.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη διατήρηση του F-15 ειναι το κόστος των τροποποιήσεων που απαιτούνται για να παραταθεί ο κύκλος ζωής του.

Ο Στιβ Παρκερ, ο αντιπρόεδρος προγραμμάτων F-15 της Boeing, δήλωσε τον Απρίλιο στο Defence News ότι η εταιρεία θα μπορούσε να παρατείνει τη ζωή του F-15C/D περίπου ως το 2030 αντικαθιστώντας τους διαμήκεις δοκούς ή τις λωρίδες υλικού που αποτελούν τον σκελετό της ατράκτου. Η τιμή για αυτήν την τροποποίηση ανέρχεται περίπου στο 1 εκατομμύριο δολάρια ανά αεροσκάφος.

Ο Χολμς δήλωσε οτι η USAF “πιθανώς” να κάνει κάποια δουλεία με τους διαμήκεις δοκούς, αλλά στη συνέχεια θα πρέπει να εξακριβωθεί αν θα επεκτείνει το όριο ζωής των πτερύγων του F-15C -το επόμενο σημείο υψηλής κόπωσης του αεροσκάφους. Όλοι δήλωσαν ότι μια διευρυμένη επέκταση του κύκλου ζωής θα μπορούσε να κοστίσει πάνω απο 30 εκατ. δολάρια ανά αεροσκάφος.

“Θα υπάρξει κάποια επέκταση στην επιχειρησιακή ζωή που απαιτείται και ως USAF θα πρέπει να αποφασίσουμε -όχι μόνο εγώ, αλλά ως USAF- πόσα από αυτά μπορούμε να πληρώσουμε”, δήλωσε ο Χόλμς.

Valerie Insinna

Απόδοση/Μετάφραση απο το DefenceNews.Com για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: