Η Μόσχα θα χρηματοδοτήσει την Κούβα για την αγορά ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού με το ποσό των $50 εκατομμυρίων, σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα Κομερσάντ, η οποία επικαλείται δύο πηγές από τον κυβερνητικό οργανισμό “Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αμυντικής-Τεχνικής Συνεργασίας”. Η συμφωνία θα υπογραφεί από τις δύο χώρες κατά τη διάρκεια της 16ης διακυβερνητικής επιτροπής για την οικονομία, το εμπόριο και τη επιστημονική-τεχνολογική συνεργασία που θα λάβει χώρα στην Αβάνα απο 29-30 Οκτωβρίου.

Τα χρήματα που θα επενδυθούν από την Ρωσία στην Κούβα μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την απόκτηση τεθωρακισμένων οχημάτων και αεροπορικού εξοπλισμού όπως ελικόπτερα. Η Κούβα μπορεί επίσης να παραλάβει ανταλλακτικά για να διατηρήσει τον στόλο των σοβιετικής κατασκευής κύριων αρμάτων μάχης T-62 και τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικου (ΤΟΜΠ) BTR-60.

Από το 1966 μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980, η αμυντική βοήθεια της Σοβιετικής Κυβέρνησης επέτρεψε στην Κούβα να αναβαθμίσει τις στρατιωτικές ικανότητες της ως τις καλύτερες στην Λατινική Αμερική και να προβάλει την ισχύ της στο εξωτερικό.

Από το 1975, η Σοβιετική Ένωση πραγματοποίησε έναν μεγάλο εκσυγχρονισμό σε όλους τους κλάδους του Κουβανικού στρατού, μεταμορφώνοντας τον από μια δύναμη εθνικής άμυνας στον καλύτερα εξοπλισμένο στρατό που υπήρχε στην Λατινική Αμερική και έναν που διέθετε σημαντικές επιθετικές δυνατότητες. Οι Κουβανικές ένοπλες δυνάμεις ειναι κυρίως εξοπλισμένες με τεθωρακισμένα οχήματα απο την πρώην Σοβιετική Ένωση συμπεριλαμβανομένων των κύριων αρμάτων μάχης T-62 και T-55, ερπυστριοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ) BMP-2 και τροχοφόρων ΤΟΜΠ BTR-40/BTR-60/BTR-152.

Η Κούβα έχει επίσης αναβαθμίσει εγχωρίως κάποια οχήματα μάχης με την προσαρμογή οπλικών συστημάτων στα οχήματα μάχης, που χαρακτηρίζεται από την τοποθέτηση πύργων T-55 και BMP-1 σε σκάφη BMR-60, τοποθετώντας πυροβόλα D-30 των 122mm σε σκάφος BMP-1 και φορτηγά και προσαρμόζοντας ρουκέτες RBU-6000 για να εκτοξεύονται από καρότσα φορτηγού.

Τον Δεκέμβριο του 2016, Ρωσία και Κούβα υπέγραψαν πρόγραμμα τεχνολογικής συνεργασίας στον αμυντικό τομέα εως το 2020. Το έγγραφο υπογράφηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης της ρωσο-κουβανικής διακυβερνητικής επιτροπής στην Αβάνα απο τον Ρώσο αναπληρωτή πρωθυπουργό Ντμιτρι Ρογκόζιν και τον αντιπρόεδρο του υπουργικού συμβουλίου της Κούβας Ρικάρντο Καμπρίσα Ρουίζ. Το 2017, η Αβάνα στράφηκε επισήμως προς την Ρωσία ζητώντας τον εκσυγχρονισμό του στρατιωτικού εξοπλισμού της χώρας.

Απόδοση/Μετάφραση απο το ArmyRecognition.Com για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: