Στον απόηχο της αψιμαχίας ανάμεσα στην Πολωνία και Γαλλία σχετικά με την απόφαση της Βαρσοβίας να ακυρώσει την συμφωνία των ελικοπτέρων Caracal με την Airbus, το Πολωνικό υπουργείο Άμυνας πολύ πιθανόν να αποκτήσει τρία υποβρύχια κλάσης A26 από την Σουηδική Saab.

Η Γαλλική DCNS, η οποία προσέφερε το υποβρύχιο κλάσης Scorpene, δεν λογίζεται πλέον ως ο πρωτοπόρος στην προμήθεια των υποβρυχίων της Πολωνίας, ανέφερε στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Nasz Dziennik ο υπουργός Άμυνας. Η Γερμανική ThyssenKrup Marine Systems, η οποία προσφέρει το υποβρύχιο κλάσης HDW, θεωρείται, επίσης, πως έχει χαμηλές πιθανότητες να εξασφαλίσει την σύμβαση. Η συμφωνία υπολογίζεται ότι είναι κόστους ως και 10 δισεκατομμυρίων ζλότι (2,6 δις δολαρίων ΗΠΑ).

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Πολωνίας αποφάσισε να τερματίσει τις διαπραγματεύσεις με την Airbus Helicopters, της οποίας το Caracal επιλέχθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση στο πλαίσιο της προμήθειας του μεταφορικού ελικοπτέρου της χώρας. Έκτοτε, οι σχέσεις ανάμεσα σε Πολωνία και Γαλλία παραμένουν τεταμένες.

Ακολουθώντας την απόφαση της Βαρσοβίας, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αποφάσισε να ακυρώσει την επίσημη επίσκεψη του στην Πολωνία, η οποία είχε προγραμματιστεί για την 13η Οκτωβρίου και το Παρίσι απέσυρε την πρόσκληση αντιπροσωπείας Πολωνών αξιωματούχων για την επερχόμενη έκθεση Euronaval.

Ως απάντηση, ο Πολωνός υπουργός Αμυνας Μπαρτοζ Κοβάνσκι δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι ενώ δεν υπήρξε διπλωματικό πόλεμος μεταξύ των δυο χωρών, οι “Γάλλοι έμαθαν από εμάς να τρώνε με το πιρούνι πριν από αρκετούς αιώνες, οπότε ίσως αυτός να είναι ο τρόπος που συμπεριφέρονται”.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Orka (ή Orca), το Πολωνικό υπουργείο Άμυνας έχει ως στόχο να αντικαταστήσει τα απαρχαιωμένα υποβρύχια κλάσης Kobben του Ναυτικού του, τα οποία πρόκειται να αποσυρθούν έως το 2020.

Jaroslaw Adamowski

Απόδοση/Μετάφραση από το DefenceNews.Com για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: