Το πρόγραμμα της Ινδονησίας για την προμήθεια αεροσκάφους πολλαπλών ρόλων Sukhoi Su-35 ‘Flanker-E’ από τη Ρωσία κινδυνεύει να τερματιστεί λόγω των πιθανών συνεπειών της αμερικανικής νομοθεσίας που επιδιώκει να τιμωρήσει τους αγοραστές ρωσικών στρατιωτικών συστημάτων.

Ο μοίραρχος Novyan Samyoga, διευθυντής πληροφοριών στην ινδονησιακή αεροπορία (Tentara Nasional Indonesia-Angkatan Udara: TNI-AU), δήλωσε στην Jane’s στην έκθεση Indo Defense στην Τζακάρτα στις 7 Νοεμβρίου, ότι αν οι ΗΠΑ τοποθετήσουν ανυπέρβλητους περιορισμούς στην Ινδονησία μέσω της νομοθεσίας η υπηρεσία θα αναγκαστεί να προμηθευτεί ένα “δυτικό μαχητικό αεροσκάφος”.

Εάν συμβεί αυτό, το Janes αντιλαμβάνεται ότι το μαχητικό F-16 Viper της Lockheed Martin είναι πιθανό να επιλεγεί από την TNI-AU αντί του Su-35.

Η Ινδονησία υπέγραψε σύμβαση για την προμήθεια 11 Su-35 τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, μόλις λίγους μήνες μετά την έναρξη ισχύος του νόμου Αντιμετώπισης Αντίπαλων της Αμερικής Μέσω Νόμου Κυρώσεων (CAATSA), ο οποίος προτείνει κυρώσεις στους αγοραστές προϊόντων άμυνας της Ρωσίας, σε απάντηση στην υποτιθέμενη παρέμβαση της Ρωσίας το 2016 στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και στην προσάρτηση της Κριμαίας.

Ο μοίραρχος Samyoga δήλωσε ότι παρόλο που έχει υπογραφεί η σύμβαση, η Ινδονησία δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να τερματίσει τη συμφωνία, εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ εισαγάγει σκληρές κυρώσεις στη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε κυρώσεις στην Ινδονησία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90 έως το 2005 ως αποτέλεσμα των καταγγελλόμενων καταχρήσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ινδονησίας στο Ανατολικό Τιμόρ. Η απαγόρευση είχε σημαντική ζημιογόνο επίδραση στην TNI-AU, η οποία δεν μπόρεσε να προμηθευτεί εξαρτήματα για τους στόλους αεροσκαφών που κατασκευάστηκαν από την Αμερική, όπως τα αεροσκάφη F-16 και C-130 Hercules.

“Πρέπει να τηρήσουμε σε λειτουργία έναν συνδυασμό ανατολικών και δυτικών μαχητών”, δήλωσε ο μοίραρχος Samyoga. “Η πολιτική είναι αβέβαιη και χρειαζόμαστε ισορροπία, διότι αν έχουμε προβλήματα με τη Δύση, θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ανατολικής προέλευσης αεροσκάφη. Μας έχουν επιβληθεί κυρώσεις ξανά κι έτσι ξέρουμε ότι χρειαζόμαστε αυτή την ισορροπία”.

©Sukhoi | Η Ινδονησία μελετάει την προμήθεια του μαχητικού αεροσκάφους Sukhoi Su-35 από την Ρωσία αλλά ανησυχεί οτι θα βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις απο τις ΗΠΑ αν προχωρήσει με το πρόγραμμα.

Jon Grevatt

Απόδοση/Μετάφραση απο το Janes.com για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: