Η Ρωσία δημιουργεί στην Συρία ένα συγκρότημα για την παρεμβολή των συστημάτων πλοήγησης, ηλεκτρονικών και οποιουδήποτε παραβάτη του εναέριου χώρου που θα απειλήσει τις Ρωσικές εγκαταστάσεις, δήλωσε ο σύμβουλός του αναπληρωτή γενικού διευθυντή της επιχείρησης ραδιο-ηλεκτρονικών (KRET) Βλάντιμιρ Μικχέγιεφ στο περιοδικό Army Standard.

Ο Ρωσικός ηλεκτρονικός πόλεμος έχει καιρό που λειτουργεί στην Συρία. Περιλαμβάνει συστήματα παρεμβολής GPS πλοήγησης και συστήματα αντι-drone. Επίσης, εδώ και αρκετό καιρό λειτουργούν συστήματα παρεμβολής όπλων ακρίβειας και ραντάρ. Είναι οι σταθμοί Krasukha-4, οι οποίοι εξουδετερώνουν διάφορα συστήματα αναγνώρισης και στοχοποίησης. Η ικανότητα παρεμβολής στην ζώνη VHF θα ενισχυθεί. Θα αρνείται στους πιθανούς εισβολείς του Συριακού εναέριου χώρου την δυνατότητα να λειτουργούν οποιαδήποτε ηλεκτρονικά σε όλα τα συστήματα -αέρα, γης και θαλάσσης.

Μέχρι πρόσφατα όλα τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου (ΗΠ) στην Συρία συμμετείχαν στη διαδικασία συλλογής πληροφοριών και αναγνώρισης. Τώρα θα μεταβούν σε ενεργή κατάσταση. Τα ραντάρ των παραβατών του εναέριου χώρου θα σταματήσουν την λειτουργία των συστημάτων επικοινωνιών, έλεγχου, πλοήγησης και μετάδοσης δεδομένων. Τα συστήματα ΗΠ θα ενισχυθούν σημαντικά στις περιοχές ανάπτυξης της Ρωσίας. Οι έξυπνες βόμβες και οι πύραυλοι θα είναι ο κύριος στόχος των ηλεκτρονικών επιθέσεων. Θα αλλάξει δραματικά η κατάσταση στην περιοχή.

Ακόμα και πριν την προμήθεια των S-300, Ρωσοι ειδικοί προέβλεψαν την ταυτόχρονη παράδοση ραντάρ. Η Συριακή αεράμυνα θα εφοδιαστεί με σύγχρονα αυτόματα συστήματα ελέγχου. Η αντίδραση σε οποιοδήποτε γεγονός θα αποφασίζεται από μια μεγαλύτερη ροή πληροφοριών. Ένα σύστημα αεράμυνας θα εγκατασταθεί στην περιοχή το οποίο θα περιλαμβάνει ραντάρ για όλα τα υψόμετρα, αντιαεροπορικά πυρά μικρού και μεγάλου βεληνεκούς και προστασία των αντιαεροπορικών όπλων. Ηλεκτρονικά συστήματα αναγνώρισης θα ενισχύσουν σημαντικά τις αντιαεροπορικές ικανότητες, ωστόσο, στην Συρία θα δημιουργηθούν τα επονομαζόμενα συγκροτήματα αναγνώρισης-προσβολής-παρεμβολών.

Κατά τις τελευταίες δεκαετίες η Ρωσία έχει κάνει σημαντική πρόοδο στον ΗΠ, αλλά κάποιες χώρες ήταν ανενεργές σε αυτόν τον τομέα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) δεν χρειάστηκαν ηλεκτρονικές καινοτομίες καθώς πολεμούσαν υποανάπτυκτους και αδύναμους εχθρούς. Οι Ρώσοι ειδικοί εργάστηκαν σύμφωνα με όλες ανώτατες απαιτήσεις. Όλα τα Ρωσικά εναέρια, χερσαία και θαλάσσια συστήματα είναι πλήρως ψηφιακά. Μια ενδεχόμενη ηλεκτρονική αντιπαράθεση στην Συρία θα ειναι μια καλή ευκαιρία να μελετηθούν τα εχθρικά συστήματα.

Η Ρωσία εξάντλησε όλο το Σοβιετικό επιστημονικό δυναμικό της πριν απο δύο-τρία χρόνια. Αυτή τη στιγμή όλα τα σύγχρονα υλικά κατασκευάζονται απο νέους επιστήμονες. Πολλοί από αυτούς βραβεύθηκαν με το αναγνωρισμένου κύρους βραβείο Ρεβούνοφ για την παραγωγή συστημάτων ειδικού χαρακτηρισμού και πολιτικής χρήσης. Οι νέοι προσφέρουν καινοτομίες στην αντιμετώπιση των εχθρικών όπλων επηρεάζοντας τις βάσεις δεδομένων τους. Αυτό σημαίνει οτι φορτώνονται λανθασμένες πληροφορίες για να αλλαχθούν τα δεδομένα στους δορυφόρους τα οποία αναμεταδίδονται στον στόχο. Η ψευδής πληροφορία θα παραπλανήσει τον πύραυλο. Θα σταματήσει να λειτουργεί και πολύ πιθανόν να αυτοκαταστραφεί.

Τα συστήματα ΗΠ στην Συρία θα είναι μια αξιόπιστη κάλυψη για τα Ρωσία στρατεύματα, όπως δήλωσε ο σύμβουλός του αναπληρωτή γενικού διευθυντή της επιχείρησης ραδιο-ηλεκτρονικών (KRET) Βλάντιμιρ Μικχέγιεφ στο περιοδικό Army Standard.

Αρέσει σε %d bloggers: