(Φωτογραφία: Wikimedia Commons/U.S. Navy.)

Προφανώς η Ρωσία έχει ξεκινήσει τις δοκιμές του νέου υπερηχητικού πυραύλου με την ονομασία Zircon 3M22. Το νεό πυρομαχικό πρόκειται να εξοπλίσει τα πυρηνοκίνητα επιθετικά υποβρύχια κλάσης Kirov Project 11442 και τα υποβρύχια επόμενης γενιάς.

“Οι δοκιμές των υπερηχητικών πυραύλων Zircon έχουν ξεκινήσει με την χρήση ενός χερσαίου σημείου εκτόξευσης,” δήλωσε πηγή προερχομένη από τη Ρωσική αμυντική βιομηχανία στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti.

Οι νέοι πύραυλοι των Mach 5.0 -6.0 πρόκειται να αντικαταστήσουν το οπλοστάσιο των υπαρχόντων υπερηχητικών αντιπλοικών πυραύλων P-700 Granit εμβέλειας 390 μιλίων του Pyotr Velikyi και του αδερφού πλοίου του Admirar Nakhinov.

Καθώς το βεληνεκές του Zircon πρόκειται να είναι μικρότερο – περίπου 250 μίλια- η απόλυτη ταχύτητα του θα καταστήσει εξαιρετικά δύσκολη την αναχαίτιση του με την σημερινή αντιπυραυλική τεχνολογία.

Η Μόσχα σχεδιάζει να επανεξοπλίσει δυο γιγάντια πολεμικά πλοία με δέκα συστήματα 3S-14 κάθετης εκτόξευσης -με το κάθε ένα εξ αυτών να  μεταφέρει οχτώ βλήματα. Η επιπρόσθετη τοποθέτηση των 3S-14 θα δώσει σε κάθε πλοίο την δυνατότητα να μεταφέρει οχτώ πυραύλους κρουζ. Τα πλοία μπορούν να μεταφέρουν ένα μείγμα Zircon και μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους πλεύσης Kalibr.

O Zircon πρόκειται, επίσης, να χρησιμοποιηθεί στα επόμενης γενιάς πυρηνικά υποβρύχια της Ρωσίας. Το δημοσίευμα στο RIA Novosti αναφέρει ότι το σχέδιο του νέου υποβρυχίου ονομάζεται Husky – το οποίο στο παρελθόν δεν είχε αναφερθεί πουθενά.

Dave Majumdar

Απόδοση/Μετάφραση απο το “nationalinterest.org” για την “Προέλαση.”

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: