Το GLONASS είναι η ρωσική απάντηση στο αμερικάνικο GPS. (qualcomm.com)

Η Μόσχα σχεδιάζει να θέσει στον ΟΗΕ το θέμα της υποτιθέμενης διάκρισης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) κατά του ρωσικού δορυφορικού συστήματος παγκόσμιας πλοήγησης GLONASS στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) αναφέρει η ρωσική εφημερίδα Ισβέστιγια επικαλουμένη δήλωση του προέδρου της Ένωσης GLONASS Αλεξάντερ Γκουρκο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στις αρχές Δεκεμβρίου η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως θα εισαγάγει την υποχρεωτική διαδικασία αδειόδοτησης των σημάτων πλοήγησης και την πιστοποίηση των συσκευών για τους χρήστες.

«Αυτή είναι η πρώτη υπόθεση στα χρονικά που αφορά την υποχρεωτική αδειόδοτηση και πιστοποίηση συστημάτων πλοήγησης. Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αποφασίσουν να χορηγήσουν άδεια στους παρόχους των δορυφορικών συστημάτων παγκόσμιας πλοήγησης, να πιστοποιήσουν δέκτες πολύ-συστημάτων, και να επιβάλλουν περιοριστικά μέτρα εναντίον του GLONASS… Ίσως να δημιουργηθεί ο κίνδυνος διαχωρισμού χρήσης του GLONASS,» δήλωσε ο Γκούρκο σύμφωνα με την εφημερίδα.

Σύμφωνα με τον Γκούρκο, αν οι ΗΠΑ περιορίσουν τη χρήση του GLONASS, οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές δεκτών πλοήγησης ίσως να εγκαταλείψουν την χρήση του GLONASS από τα συστήματα του, η οποία θα μπορούσε να περιορίσει την αγορά τους.

«Ορισμένες χώρες θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ, θεσπίζοντας τη διαδικασία της αδειοδότησης του σήματος και πιστοποίησης της συσκευής,» πρόσθεσε ο Γκούρκο.

Το Δορυφορικό Σύστημα Παγκόσμιας Πλοήγησης (GLONASS) το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1993, είναι ένα ρωσικό σύστημα πλοήγησης αντίστοιχο με το Παγκόσμιο Σύστημα Εντοπισμού Θέσης (GPS) των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ). Το δίκτυο παρέχει δεδομένα θέσης και ταχύτητας σε πραγματικό χρόνο για επίγεια, θαλάσσια και ιπτάμενα αντικείμενα.

Απόδοση από το sputniknews.com για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: