Ρωσικό βομβαρδιστικό Tu-160. (Vitaly V. Kuzmin)

Η Ρωσία πρόκειται να αυξήσει για τα επόμενα χρόνια το μέγεθος του στόλου των υπερηχητικών βαρέων βομβαρδιστικών αεροσκαφών Tupolev Tu-160 «Blackjack» ή «Λευκός Κύκνος» με σκοπό να ενισχύσει τις δυνατότητες στρατηγικού βομβαρδισμού εν όψει της επιδείνωσης των σχέσεων με την Δύση.

Σύμφωνα με δημοσίευση του ρωσικού κρατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Sputnik, η επέκταση του στόλου από τα 15 στα προτεινόμενα 50 βομβαρδιστικά ανακοινώθηκε την 28η Μαΐου από τον Αρχηγό της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας Πτέραρχο, Βίκτωρ Μποντάρεφ.

Ο Πτέραρχος Μποντάρεφ δεν αποκάλυψε πότε θα ξεκινήσει ή θα ολοκληρωθεί η παραγωγή των βομβαρδιστικών. Η δήλωση του Πτέραρχου προκύπτει σε συνέχεια δήλωσης του υπουργού Άμυνας Σεργκεί Σοιγκου ο οποίος νωρίτερα αναφέρθηκε στην παραγωγή του Tu-160 και ζήτησε να γίνει επανεκκίνηση ώστε να ενταχθεί σε υπηρεσία με την Ρωσική Αεροπορία το 2023.

Σύμφωνα με το Sputnik: «Κατά την διάρκεια των επόμενων ετών πρόκειται να αποκτηθούν όχι λιγότερα από 50 αεροσκάφη με σκοπό να καλυφτούν τα έξοδα ώστε να ξεκινήσει η παραγωγή.» Επί του παρόντος μόνο 15 στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη Tu-160 παραμένουν σε υπηρεσία, ενώ αρχικά είχαν κατασκευαστεί περίπου 35 Tu-160.

Mε την προμήθεια 50 επιπρόσθετων αεροσκαφών Tu-160 οι δυνατότητες βομβαρδισμού της Ρωσικής Αεροπορίας θα αυξηθούν σχεδόν κατά 333 τοις εκατό.

Η απόφαση επανέναρξης της παραγωγή του Tu-160 υποτίθεται πως έχει προκληθεί από τις καθυστερήσεις στην παραγωγή του ρωσικού βομβαρδιστικού επόμενης γενιάς PAK DA.

Σύμφωνα με το Sputnik το PAK DA αναμένεται να παραδοθεί στην Ρωσική Αεροπορία από το 2023. Πιστεύεται ότι το νέο στρατηγικό βομβαρδιστικό θα πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση το 2019.

Τα τελευταία χρόνια, και ιδιαίτερα μετά την κρίση στην Ουκρανία που ξεκίνησε στα τέλη του 2013, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πουτιν έχει χρησιμοποιήσει την δύναμη των βομβαρδιστικών αεροσκαφών του για να επιδείξει τις στρατιωτικές ικανότητες και την πολιτική βούληση του στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ) και την Δύση.

Γνωστό στην Ρωσία ως «Λευκός Κύκνος», το υπερηχητικό και μεταβλητής γεωμετρίας Tu-160 διαθέτει φορτίο οπλισμού έως 40000 κιλά, επιχειρησιακό βεληνεκές δίχως ανεφοδιασμό καυσίμων των 12297 χιλιομέτρων και μέγιστη ταχύτητα των 1800 χιλιομέτρων ανά ώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα δύο στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη – το Tu-160 και το PAK DA- θα κατασκευαστούν ταυτόχρονα.

Επιπλέον η Ρωσία σχεδιάζει τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό των 15 Tu-160 που βρίσκονται σήμερα σε υπηρεσία.

Πηγές απο sputniknews.com και IHS Janes 360 για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: