Στη βάση του κέντρου μελετών πτητικών μέσων Γκρομόφ δημιουργείται ένα κορυφαίο επιστημονικό και βιομηχανικό συγκρότημα για την ενιαία αεροναυπηγική κοινοπραξία. (Φωτογραφία: Roskosmos)

Η ιδέα της συγκέντρωσης των κέντρων σχεδίασης αεροσκαφών και των εργαστηρίων έρευνας και εκπαίδευσης σε ένα μέρος, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ισχυρό κέντρο αεροναυπηγικής, εμφανίστηκε σχεδόν πριν από 10 χρόνια. Η υλοποίησή της όμως, ξεκινάει μόλις τώρα.

Ιστορικά, ο σχεδιασμός όλων των μαχητικών και πολιτικών αεροσκαφών της ΕΣΣΔ γινόταν στη Μόσχα. Εξαίρεση αποτελούσε μόνο το σχεδιαστικό κέντρο Αντόνοφ στο Κίεβο, και το Μπέριεφ στο Ταγκανρόγκ, όπου κατασκευάζονταν τα σοβιετικά υδροπλάνα. Όμως τα αεροσκάφη Τουπόλεφ, Σουχόι, Γιάκοβλεφ, Μικογιάν και Γκουρέβιτς, σχεδιάζονταν και κατασκευάζονταν τα πρωτότυπά τους στην περιοχή της πρωτεύουσας. Μέχρι πρόσφατα, άλλωστε, από το αεροδρόμιο στην περιοχή Χοντίνκα της Μόσχας απογειώνονταν τα μεγάλα επιβατικά IL-86, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν 350 άτομα.

 

Από παλιά επίσης, η ερευνητική βάση αεροναυπηγικής ήταν εγκατεστημένη στο Ζουκόφσκι κοντά στη Μόσχα. Εκεί βρίσκεται το Κέντρο Μελετών Πτητικών Μέσων Γκρομόφ, το οποίο διαθέτει τη μοναδική -όσον αφορά τα χαρακτηριστικά της- αεροπορική βάση, Ράμενσκοε. Σε αυτήν υπάρχουν όλων των ειδών τα εργαστήρια και το παγκοσμίως γνωστό Κεντρικό Ινστιτούτο Αερο-υδροδυναμικής Ν.Ε.Ζουκόφσκι. Είναι επομένως απόλυτα λογικό, όλα τα κέντρα σχεδίασης αεροσκαφών της Μόσχας να συγκεντρωθούν στο Ζουκόφσκι. Αυτό θα επιτρέψει όχι μόνο τη δημιουργία ενός σύγχρονου ενιαίου κέντρου κατά τα διεθνή πρότυπα, αλλά και τη μετάβαση σε ένα εντελώς νέο επίπεδο οργάνωσης σχεδιασμού και παραγωγής αεροσκαφών. Θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα και θα μειώσει το χρόνο και το κόστος ανάπτυξης των νέων πτητικών μέσων.

Στις 20 Φεβρουαρίου 2008 εξεδόθη το Διάταγμα υπ’ αρ. 217 του προέδρου της Ρωσίας , το οποίο έδωσε το έναυσμα για τη δημιουργία ενός Εθνικού κέντρου αεροναυπηγικής, και από τότε οι σχετικές εργασίες ξεκίνησαν. Σήμερα, η περιοχή Ζουκόφσκι, έξω από τη Μόσχα, καταλαμβάνει περίπου 2700 εκτάρια, και η πόλη έχει περίπου 110 χιλ. κατοίκους. Στις περιοχές που έχουν επιλεχθεί για τη δημιουργία των υποδομών του Εθνικού Κέντρου Αεροναυπηγικής θα κατασκευαστούν οικισμοί, εμπορικά κέντρα και άλλοι κοινόχρηστοι χώροι, καθώς και σύγχρονες συγκοινωνιακές υποδομές. Έως το 2025 εκεί θα κατοικούν 60-70 χιλ. άνθρωποι. Εργαζόμενοι, σχεδιαστές και στελέχη της ενιαίας αεροναυπηγικής κοινοπραξίας, μαζί με τις οικογένειές τους.

Στη βάση του κέντρου μελετών πτητικών μέσων Γκρομόφ δημιουργείται ένα κορυφαίο επιστημονικό και βιομηχανικό συγκρότημα για την ενιαία αεροναυπηγική κοινοπραξία. Θα περιλαμβάνει κέντρο οργάνωσης και επικοινωνίας, συγκροτήματα τεχνολογικών εφαρμογών, δοκιμών και πιστοποιήσεων, τμήμα υποστήριξης μετά τις πωλήσεις, καθώς και σχολεία εκπαίδευσης ιπτάμενου προσωπικού και προσωπικού τεχνικής υποστήριξης στο έδαφος. Ακόμα, επιστημονικά και εκπαιδευτικά κέντρα. Τα σχέδια λοιπόν, αν μη τι άλλο, είναι μεγαλεπήβολα. Παρ’όλα αυτά, τα προβλήματα δεν λείπουν.

rbth

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: