Στη φωτογραφία JAS39D Gripen της ουγγρικής Πολεμικής Αεροπορίας. (Πηγή: Wikipedia)

“Η Σουηδία θα μπορούσε να δώσει δανεικό ένα στόλο μαχητικών αεροσκαφών στην Ελβετία καθώς θα περιμένει την παράδοση των μαχητικών νέας γενιάς“, την παραπάνω δήλωση έκανε την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2012 ο υπουργός άμυνας της Ελβετίας Ueli Maurer.

Η Βέρνη ανακοίνωσε τον Νοέμβριο την πρόθεση της να αγοράσει 22 μαχητικά Gripen E/F απο την Σουηδική Saab, με σκοπό να αντικαταστήσεις το στόλο των γηρασμένων μαχητικών F-5, με την αξία του συμβολαίου να υπολογίζεται στα 2,5 δις ευρώ.

Το μαχητικό E/F είναι ακόμα υπό ανάπτυξη και εν τω μεταξύ, η Σουηδία μπορεί να δανείσει στην Ελβετία περίπου 10 αεροσκάφη από το τρέχων μοντέλο C/D.

To Ελβετικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ATS αναφέρει ότι η παραπάνω δήλωση έγινε την Παρασκευή μετά την διήμερη συνάντηση του Maurer με την Σουηδή ομόλογο του, Karin Enstrom.

O δανεικός στόλος θα δώσει την δυνατότητα στους Ελβετούς πιλότους να εκπαιδευτούν και να αποφευχθεί η κοστοβόρα χρήση του F-5.

Το Gripen, δεν θα είναι διαθέσιμο πριν από το 2020, επιλέχθηκε μεταξύ του Rafale της Γαλλικής Dassault και του Typhoon της EADS, προκαλώντας μεγάλη συζήτηση στο κοινοβούλιο την Ελβετίας ή οποία δεν έχει δώσει ακόμη το πράσινο φως στην αγορά του.

Αρέσει σε %d bloggers: