Άρμα μάχης Leopard 2 A7. (KMW)

Άρμα μάχης Leopard 2 A7. (KMW)

Οι αμυντικές βιομηχανίες Nexter και KMW βρίσκονται σε τροχιά σφυρηλάτησης μιας διασυνοριακής διασύνδεσης στο τομέα των χερσαίων αμυντικών συστημάτων, ανακοίνωσε η κρατική γαλλική εταιρεία.

«Τον Ιούλιο του 2014, οι μέτοχοι των δύο βιομηχανιών, της Γαλλίας και Γερμανίας, υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για μία συμμαχία με ισότιμο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Το εν λόγω πρόγραμμα προχωρά και πρέπει να παράγει συμπαγή αποτελέσματα εντός του 2015,» ανακοίνωσε η Nexter την 17η Μαρτίου με το δελτίο οικονομικών αποτελεσμάτων του 2014.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο, η Γαλλική υπηρεσία αμυντικών εξοπλισμών DGA (Direction Générale de l’Armement) ανέθεσε σύμβαση αξίας περίπου 330 εκατομμυρίων ευρώ (€) στην Nexter Systems για τον εκσυγχρονισμό 200 αρμάτων μάχης Leclerc και 18 οχημάτων περισυλλογής, με παράδοση από το 2020, ανακοίνωσε την 12 Μαρτίου η υπηρεσία εξοπλισμών με ανακοίνωση της.

Ο υπουργός Άμυνας Jean-Yves Le Drian έγραψε στην ατζέντα του 2015 μια σύμβαση, για τη συμφωνία της εταιρείας συμμετοχών, τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο.
Μια ανακοίνωση, η όποια, ξάφνιασε πολλούς στο βιομηχανικό τομέα.

Η προτεινομένη κοινή εταιρεία συμμετοχών θα ονομάζεται KMW και Nexter μαζί, ή KANT. Η οικογένεια Bode ελέγχει την KMW δια μέσω της εταιρείας Wegmann.

Μία συμφωνία αυτό το καλοκαίρι, ωστόσο, διαφαίνεται απίθανη, δεδομένου ότι υπάρχει πολιτικό κώλυμα λόγω της ιδιωτικοποίησης της Nexter που ξεκίνησε σε μια προσπάθεια να απελευθερωθεί η προβληματική γαλλική οικονομία.

Δεν υπάρχει πρόβλημα στο βιομηχανικό πεδίο καθώς οι Nexter και KMW άνοιξαν τα βιβλία τους για τη μελέτη δέουσας επιμέλειας και η λεπτομερής εξέταση των βιομηχανιών θα οδηγήσει στην αξιολόγηση των δύο εταιρειών. Αυτός ο λεπτομερής έλεγχος προχωρά ομαλά, ακόμα και αν το αποτέλεσμα αποτύχει στο χρονικό όριο της 1ης Απριλίου, δήλωσε πηγή που σχετίζεται με το θέμα.

Η μελέτη δέουσας επιμέλειας θα δώσει στους δύο μετόχους τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν την αποτίμηση και τα ποσά που πρέπει να αποπληρωθούν για να φέρουν την κάθε πλευρά στο 50:50 του μεριδίου της εταιρείας συμμετοχών.

Στο πολιτικό πεδίο, η Γαλλία πρέπει να ιδιωτικοποιήσει τη Nexter ώστε να δώσει στην εταιρεία τη δυνατότητα να σχηματίσει την προγραμματισμένη συλλογική επιχείρηση με την KMW. Ωστόσο, αυτό δεν πρόκειται  να διαρκέσει περισσότερο το αναμενόμενο καθώς η ιδιωτικοποίηση έχει κατατεθεί σε ένα πολυνομοσχέδιο που προτάθηκε από τον υπουργό οικονομικών Emmanuel Macron, έναν πρώην τραπεζίτη ο οποίος επιδιώκει να εμβάλλει την εγχώρια οικονομία με περισσότερο ανταγωνισμό.

Το προτεινόμενο πολυνομοσχέδιο του Marcon έχει δεχθεί αρκετά ισχυρή αντίσταση από την παράταξη των συντηρητικών και την αριστερή πτέρυγα του σοσιαλιστικού κόμματος. Αυτό ίσως πρόκειται να καθυστερήσει την συμφωνία της κοινοπραξίας έως το φθινόπωρο, είπε η πηγή.

Την 14η Ιανουαρίου ο πρόεδρος της KMW, Frank Haun δήλωσε στην επιτροπή άμυνας της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης ότι η συμμαχία θα εργαστεί τα επόμενα πέντε χρόνια πάνω στην εξέλιξη ενός άρματος μάχης- είτε θα ονομαστεί Leopard 3, Leleo ή Leoclerc- και το νέο τεθωρακισμένο όχημα προκειται να παραδοθεί το 2025 με 2030 ώστε να αντικαταστήσει το Leopard 2.

Οι Ρώσοι εργάζονται σκληρά στην εξέλιξή αρμάτων, και οι Nexter και KMW μπορούν να «ανταλλάξουν» την «αρκετά ενδιαφέρουσα» τεχνολογία τους ώστε να κατασκευάσουν τον αντικατάσταση των Leclerc και Leopard, είπε.

Πλήρως αυτοματοποιημένο πυροβολικό, «έξυπνα» πυρομαχικά και όπλα LASER είναι ανάμεσα στα νέα όπλα στα οποία η συμμαχία KANT πρόκειται να εργαστεί, δήλωσε.

Ο πρόεδρος της Nexter, Philippe Burtin, δήλωσε στην επιτροπή, πως το στρατιωτικό πρόγραμμα εκσυχρονισμού Scorpion θα προσφέρει ένα μέσο ετήσιο κέρδος των 200 εκατ.€ σε εργασίες.

«Οι βιομηχανίες θα έχουν στη διάθεση τους πέντε χρόνια για να διαπιστώσουν αν η συμμαχία έχει αποτελέσματα ή όχι, τότε μπορούν να υπαναχωρήσουν,» είπε ο Macron.

Την 9η Φεβρουαρίου ο Macron γνωστοποίησε στην Γαλλική κάτω βουλή ότι στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας θα υπάρξει πενταετής σταθερότητα, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα σε κάθε πλευρά να δει αν η συμμαχία παράγει αποτελέσματα.
Η εταιρεία συμμετοχών θα είναι υπεύθυνη για την έναρξης της διαφημιστικής και εμπορικής στρατηγικής, καθώς η βιομηχανική παραγωγή θα παραμείνει στις δραστηριοποιούμενες εταιρείες και υπό εγχώρια διαχείριση.

«Θα είναι δυνατόν, μετά από πέντε χρόνια και πριν από την λήψη μιας απόφασης η οποία θα έχει ως σκοπό να φέρει τις δραστηριοποιούμενες βιομηχανίες στο επίπεδο της εταιρείας συμμετοχών,να υπαναχωρήσουν,» είπε ο Macron.

Η σύμβαση εκσυχρονισμού του άρματος Leclerc υπογράφηκε την 5η Μαρτίου, είπε ο εκπρόσωπος τύπου της DGA.

Ο εκσυγχρονισμός θα ενσωματώσει στο άρμα το τακτικό σύστημα επικοινωνιών CONTACT και το σύστημα πληροφοριών και διοίκηση Scorpion, είπε η DGA. Θα υπάρξουν επίσης και νέες συλλογές θωράκισης για την προστασία εναντίον απειλών όπως οι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί (IED).

Εντός του προγράμματος Scorpion, η Nexter θα εργαστεί στην εξέλιξη και κατασκευή ενός σκάφους για το Véhicule Blindé Multirole, ενός εξάτροχου οχήματος μεταφοράς προσωπικού με την ονομασία Griffon, και του Engin Blindé de Reconnaissance et de Combat, ενός εξάτροχου αναγνωριστικού οχήματος μάχης με την ονομασία Jaguar.

Η Renault Trucks Defence θα εργαστεί αντίστοιχα στον κινητήρα και την μετάδοση κίνησης, και η Thales στα ηλεκτρονικά και τα συστήματα επικοινωνιών.

Απόδοση απο το DefenceNews.com για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: