Το αυτόματο σύστημα ελέγχου Polyana-D4 για αντιαεροπορικές ταξιαρχίες επιλέχθηκε να παραδοθεί στην Συρία μαζί με τα συγκροτήματα αεράμυνας S-300, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού υπουργείου άμυνας Ιγκόρ Κανασένκοφ: “Όπως θα γνωρίζετε, για την ενίσχυση της ασφάλειας του Ρωσικού προσωπικου, της ασφάλειας πτήσεων και την προστασία των εγκαταστάσεων στην Συρία η ολοκληρώθηκε παροχή αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 και πακέτων των αυτοματοποιημένων αντιαεροπορικών συστημάτων Polyana-D4 ,” δήλωσε.

“Αυτη τη στιγμή Ρώσοι στρατιωτικοί σύμβουλοι εκπαιδεύουν το Συριακό προσωπικό στον χειρισμό αυτών των εξελιγμένων αντιαεροπορικών μέσων. Πιστεύουμε ότι οι “θερμοκέφαλοι” θα πρέπει να αξιολογήσουν δεόντως την υφιστάμενη κατάσταση και να απέχουν από τις προκλητικές ενέργειες στην επικράτεια της Συρίας,” δήλωσε ο Κονασκένκοφ.

Νωρίτερα, στρατιωτική/διπλωματική πηγή δήλωσε στο Ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS οτι η Ρωσία παρείχε στην Συρία τρεις Μοίρες αντιαεροπορικών συστημάτων S-300PM (οκτώ εκτοξευτές η κάθε μία) χωρίς χρηματικό αντάλλαγμα. Νωρίτερα, οι S-300 ήταν σε υπηρεσία σε ένα αντιαεροπορικό Σύνταγμα των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων, που τώρα επανεξοπλιστηκε με S-400 Triumf. Οι S-300 που παραχωρήθηκαν στην Συρία έχουν διέλθει εργασίες ανακατασκευής και ειναι πληρως επιχειρησιακοί. Οι εκτοξευτές παραδόθηκαν μαζί με πακέτο περισσότερων από 100 καθοδηγούμενων πυραύλων για κάθε Μοίρα.

Η συμφωνία για την παροχή των πυραυλικών συστημάτων S-300 στην Συρία υπογράφηκε το 2010 η οποία όμως πάγωσε αμέσως. Την 24η Σεπτεμβρίου 2018, μετά την απώλεια του Ρωσικού αεροσκάφους Ilyushin-20, που καταρρίφθηκε στην Συρία, ο Ρώσος υπουργός άμυνας Σεργκει Σόϊγκου δήλωσε ότι η Ρωσία θα παραχωρούσε στην Συρία συστήματα S-300 για την ενίσχυση των επιχειρησιακών ικανοτήτων της. Την 2α Οκτωβρίου 2018, ο Σόϊγκου δήλωσε στον πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, οτι οι S-300 μεταφερθήκαν αεροπορικώς στην Συρία.

Το Polyana-D4 διασφαλίζει τον αποτελεσματικό ελέγχο των πολεμικών επιχειρήσεων μιας αντιαεροπορικής Ταξιαρχίας ή μιας μικτής ομάδας αεράμυνας οπλισμένη με τα αντιαεροπορικά συστήματα S-300, TOR, BUK, Pantsir-S και Tunguska.

Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις ειναι οπλισμένες με το εκσυγχρονισμένο Polyana-D4M1 για την συλλογή πληροφοριών ραντάρ, ελέγχο της εναέριας κατάστασης, διασφάλιση της ασφάλειας πτήσεων, επιτήρηση της επίγειας κατάστασης, ελέγχο και προώθηση της αλληλεπίδρασης μονάδων και την καταγραφή των πληροφοριών. Το συγκρότημα περιλαμβάνει το σημείο διοίκησης, το όχημα επιτελείου διοίκησης, δύο γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας και έναν αυτοματοποιημένο χώρο εργασίας. Το σύστημα παρακολουθεί 255 εναέριους στόχους και ο χρόνος σκόπευσης και συντονισμοί κυμαίνεται απο 1 έως 3 δευτερόλεπτα. Το Polyana-D4M1 μπορεί να αναπτυχθεί μέσα σε 35 λεπτά.

Απόδοση/Μετάφραση από το ArmyRecognition.Com για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: