Αμερικάνικό άρμα μάχης Μ1 Abrams. (U.S. Army-Flickr)

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι θα επιμείνει στο σχέδιο προμήθειας 120 αρμάτων μάχης αμερικάνικής κατασκευής M1A1 Abrams με εκτιμώμενο κόστος αγοράς 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων (NT$) Ταϊβάν [περίπου 1,08 δις δολαρίων ($) ΗΠΑ]. Το Αρχηγείο Στρατού της Δημοκρατίας της Κίνας (ROC), δήλωσε ότι η κατανομή του προϋπολογισμού για το πακέτο θα γίνει εντός του 2017 και η παράδοση των αρμάτων αναμένεται να ξεκινήσει το 2020.

Ο Στρατός της Ταϊβάν σχεδιάζει να αποκτήσει 120 μεταχειρισμένα άρματα μάχης M1A1 από τα αποθέματα του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) για να αντικαταστήσει τα ξεπερασμένα άρματα M60A3 και CM-11 «Brave Tiger» και να ενισχύσει την επιχειρησιακή δύναμη των Μεραρχιών της.

Με την παράδοση, τα 120 άρματα μάχης θα συγκροτήσουν δύο επιλαρχίες που θα αναπτυχθούν στην κύρια βάση πεζικού της ROC, η οποία είναι επιφορτισμένη με την άμυνα της πρωτεύουσας, Ταϊπέι, και την βόρεια Ταϊβάν, είπε αξιωματικός του Στρατού.

Το αρχικό σχέδιο ήταν να αποκτηθεί το νεότερο άρμα μάχης Μ1Α2, το οποίο έχει ενισχυμένα ηλεκτρονικά και συστήματα έλεγχου οπλισμού, αλλά είχε υψηλότερη τιμή, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Το υπουργείο προτίμησε να προχωρήσει στην προμήθεια του M1A1 με την εκτιμώμενη δαπάνη των 33 δις NT$.

Αξιωματούχοι είπαν ότι η προμήθεια θα συμβαδίσει στην πορεία που ακολούθησε η Αυστραλία, η οποία αναβάθμισε το Στρατό Ξηράς με μεταχειρισμένα άρματα μάχης M1A1 τα οποία ήταν σε μακροχρόνια αποθήκευση.

Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν ολοκληρωμένες δοκιμές στις επιδόσεις και ελέγχους στα συστήματα πριν από την παράδοση τους, πρόσθεσε η πηγή.

Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι έχει ήδη γνωστοποιήσει την πρόθεση του να συνεχίσει το σχέδιο, με την ανακοίνωση ενός διαγωνισμού –με την ονομασία «Πρόγραμμα TLP04001» που ζητά την προμήθεια νέων αρμάτων μάχης- και που αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα συμβάσεων της Κυβέρνησης.

Ωστόσο, η προκήρυξη του διαγωνισμού δεν περιλαμβάνει το εκτιμώμενο κόστος, ή τον συνολικό αριθμό των αρμάτων για τον Στρατό.

Ανώτατοι αξιωματικοί έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους ότι τα γερασμένα άρματα μάχης της Ταϊβάν δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το νέο άρμα μάχης Type 99 και τα υπόλοιπα προηγμένα άρματα μάχης που διαθέτει ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός, σε όρους ισχύος πυρός, την άμυνα και άλλους δείκτες επιδόσεων.

Τα τελευταία χρόνια το Αρχηγείο Στρατού είχε παρουσιάσει σχεδία για τον εκσυγχρονισμό του αρματικού στόλου και άλλων θωρακισμένων οχημάτων.

Η καθυστέρηση οφειλόταν στο γεγονός ότι τα περισσότερα εθνικά κονδύλια του προϋπολογισμού πήγαν στην απόκτηση συστημάτων μεγαλύτερης προτεραιότητας, συμπεριλαμβανομένων των επιθετικών ελικοπτέρων AH-64E Apache και των μεταφορικών ελικοπτέρων UH-60 Black Hawk.

Βίντεο με ταιβανέζικα CM-11 «Brave Tiger»

Απόδοση απο την taipeitimes.com για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: