Ο Βασιλικός Στρατός της Ταϊλάνδης, ο οποίος μόλις παρέλαβε 10 νέα κύρια άρματα μάχης (MBT) VT4, θα παραγγείλει ακόμα 14 από τον κινεζικό οργανισμό βιομηχανιών βόρειας Κίνας (NORINCO) με αξία $ 73,5 εκατομμυρίων, σύμφωνα με το τμήμα στρατιωτικών εργοστασίων της Ταϊλάνδης.

Το 2011, η Ταϊλάνδη παρήγγειλε 49 ουκρανικής κατασκευής MBT Τ-84 Oplot-M καθώς και αριθμό οχημάτων υποστήριξης από την Ουκρσπετσέξπορτ, μια Ουκρανική κρατική αμυντική εργολαβική εταιρεία. Ωστόσο, κατά το τέλος του 2015, μόνο δέκα είχαν παραδοθεί από την Ουκρανία λόγω των εδαφικών συγκρούσεων που αντιμετώπιζε η χώρα εκείνη την εποχή. Αυτη η σημαντική καθυστέρηση προκάλεσε ανησυχίες στον ταιλανδέζικο Βασιλικό Στρατό (RTA).

Έτσι, ο RTA αποφάσισε να μελετήσει μια άλλη επιλογή: Την αγορά άλλων αρμάτων μάχης και να υπογράψει σύμβαση με την κινεζική αμυντική εταιρεία NORINCO για ένα μακροπρόθεσμο έργο με αρκετές φάσεις ωστε να συνεχιστεί η αντικατάσταση των αμερικανικής κατασκευής αρμάτων M41A3 που ήταν σε υπηρεσία από το 1962.

Κατά τη διάρκεια της 1ης φάσης το 2017, είκοσι οχτώ MBT VT4 παραδόθηκαν για $150 εκατ. στην 3η Μεραρχία Ιππικού. Τότε, η δεύτερη παρτίδα έντεκα VT4 παραδόθηκε για $58 εκατ. εντός της 2ης φάσης. Η 3η φάση του έργου των αρμάτων μάχης VT4 αποσκοπεί στην συνέχιση της αντικατάστασης των παλιών αρμάτων M41A3 με δεκατέσσερα άρματα μάχης για $73 εκατ. Τα εν λόγω VT4 θα αναπτυχθούν σε δύο μονάδες Ιππικού του 7ου Συντάγματος Ιππικού.

Το VT4 αποτελεί μέρος των αρμάτων μάχης νέας γενιάς που ειναι εξοπλισμένα με τελευταίες τεχνολογίες. Οι επιχειρησιακές ικανότητες του ειναι ανάμεσα στις πιο εξελιγμένες σε όλον τον κόσμο. Ειναι οπλισμένο με ένα λειόκαννο πυροβόλο των 125 χιλ. το οποίο μπορεί να βάλλει διατρητικά βλήματα κινητικής ενέργειας APFSDS-T (Διατρητικό Σταθεροποιούμενο με Πτερύγια Αποσπωμένου Κελύφους-Τροχειοδείκτης). Ο οπλισμός του αποτελείται από βλήματα HEAT-T και HE-T και πυραύλους 9K119 Refleks (AT-11 Sniper) και διατρητικά βλήματα (API) πολυβόλου των 12,7 χιλ.

Απόδοση/Μετάφραση από το Armyrecognition.com για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: