Τουρκικό άρμα μάχης Altay. (Hurriyet)

Τουρκικό άρμα μάχης Altay. (Hurriyet)

To κορυφαίο όργανο λήψης αποφάσεων της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας ανακοίνωσε πως έχει ξεκινήσει τις συνομιλίες με τον εγχώριο κατασκευαστή κινητήρων και αγροτικών ελκυστήρων Tümosan για την εξέλιξη και ανάπτυξη ενός κινητήρα για το πρώτο εγχώριας κατασκευής νέας γενιάς άρματος μάχης Altay.

H Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας ανακοίνωσε την 12η Αυγούστου πως έχει αποφασίσει να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με την Tumosan για τη σύμβαση σχετικά με το “Πρόγραμμα Κινητήρα” του άρματος Altay.

Σύμφωνα με το Defencenews ο γενικός διευθυντής της Tumosan, Κουρτουλούς Ογκούν δήλωσε την 12η Αυγούστου στους δημοσιογράφους, πως η σύμβαση περιλαμβάνει την εξέλιξη ενός πετρελαιοκινητήρα και το σύστημα μετάδοσης κίνησης του μελλοντικού άρματος μάχης.

“Το πρόγραμμα προκειται να αυξήσει την αυτάρκεια της Τουρκίας στην αμυντική βιομηχανία και τερματίζει την εξάρτηση της από τους ξένους προμηθευτές (των πετρελαιοκινητήρων)”, δήλωσε.

Κατέληξε λέγοντας “Πιστεύω πως αυτό το πρόγραμμα δεν θα συμβάλλει μόνο στο στρατιωτικό τομέα, αλλά επίσης και στον πολιτικό τομέα, ειδικά στην εγχώρια ανάπτυξη των κινητήρων ντίζελ και των συστημάτων μετάδοσης στην αυτοκινητοβιομηχανία.”

Η θυγατρική εταιρεία του ομίλου Albayrak, η οποία παράγει πετρελαιοκινητήρες για διάφορες πλατφόρμες, ιδιαίτερα αγροτικούς ελκυστήρες, θα κατασκευάσει κινητήρα άρματος για πρώτη φορά.

Η Τumosan θα εργαστεί στον σχεδιασμό και την εξέλιξη νέων συγκροτημάτων ισχύος, την κατασκευή πρωτοτύπων και την πιστοποίηση τους με την τοποθέτηση τους στο άρμα μάχης Altay.

Μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας εξέλιξης η Tumosan θα αποκτήσει τη δυνατότητα να σχεδιάζει πετρελαιοκινητήρες που θα κυμαίνονται από 300 έως 1600 ίππους, ή hp, συμπεριλαμβανομένου των 1500 hp κινητήρα του άρματος Altay.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε την 12η Αυγούστου από την Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας, με επικεφαλής τον απερχόμενο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, σε πρώτη φάση θα κατασκευαστούν 250 κινητήρες για το άρμα μάχης Altay.

Οι υπηρεσίες προμηθειών της Τουρκίας προετοιμάζονται για την επίσημη προκήρυξη διαγωνισμού αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για μία ενδεχόμενη παρτίδα 1000 αρμάτων μάχης Altay.

H διαδικάσια για την μαζική παραγωγή θα περιλαμβάνει ένα πρώτο πακέτο των 250 αρμάτων, το οποίο θα ακολουθήσουν τρεις επιπλέον παραγγελίες με την κάθε μία θα περιλαμβάνει 250 άρματα, ανακοίνωσαν οι αξιωματούχοι.

Το πρόγραμμα Altay έχει έρθει αντιμέτωπο με πολλά εμπόδια και καθυστερήσεις, καθώς το πιο προβληματικό χαρακτηριστικό της ανάπτυξης του θεωρείται ο κινητήρας. Οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις της Τουρκιάς με την ιαπωνική Mitsubishi Heavy Industries για την κοινή εξέλιξη και ανάπτυξη ενός κινητήρα για το Altay κατέρρευσαν στις αρχές του 2014.

Πηγές: Hurriyet, Yani Safak και Defencenews.com

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: