Η ολοκλήρωση της τουρκικής επιχείρησης στην αλ-Μπαμπ της Συρία θα ήταν αδύνατη δίχως την υποστήριξη της Ρωσίας και η Άγκυρα ευγνωμονεί την Μόσχα, δήλωσε τη Δευτέρα ο βασικός σύμβουλός του τούρκου προέδρου, Ιλνούρ Σεβίκ.

Η επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη της Τουρκίας και της συριακής αντιπολίτευσης ξεκίνησε την 24η Αυγούστου 2016. Η πόλη Τζαραμπλούς στη βόρεια Συρία καταλήφθηκε πριν εξαπολυθεί η επίθεση στην αλ-Μπαμπ. Ο τουρκος πρόεδρος Ρετζερ Ταγιπ Ερντογάν είπε ότι ο σκοπός της επιχείρησης ήταν η εκκαθάριση της περιοχής από τους τρομοκράτες και να δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας για τους πρόσφυγες.

Η επιχείρηση έχει επικριθεί από τη Δαμασκό η οποία κατηγορεί την Άγκυρα για παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας της Συρίας.

“[Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν] προσέφερε μεγάλη υποστήριξη στην Τουρκία. Είμαστε πολύ ευγνώμονες για την στάση του στην Συρία. Ο Τουρκικός Στρατός πραγματοποίησε μια πολύ επιτυχημένη επιχείρηση στην αλ-Μπαμπ. Σήμερα η αλ-Μπαμπ ελέγχεται απο τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις… η αλ-Μπαμπ είναι μια πόλη που στρατηγικώς είναι πολύ σημαντική για εμάς… πιστεύω ότι δεν θα μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε αυτή την επιτυχημένη επιχείρηση στην αλ-Μπάμπ χωρίς τη ρωσική υποστήριξη και είμαστε πολύ ευγνώμονες στον Πουτιν και τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις για την συνεργασία σε αυτό το θέμα”, είπε ο Σεβίκ.

Την Παρασκευή, ο αρχηγός του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου Χουλουσι Ακαρ ανέφερε οτι η αλ-Μπαμπ ήταν υπό έλεγχο και οι στόχοι της επιχείρησης Ασπίδα του Ευφράτη στην Συρία είχαν επιτευχθεί.

Απόδοση/Μετάφραση απο το Sputniknews.Com για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: