Η Τουρκία ολοκλήρωσε με επιτυχία τη δοκιμαστική εκτόξευση των πυραύλων αέρος-αέρος “Gokdogan” (γεράκι Πετρίτης) και “Bozdogan” (γεράκι Μέρλιν) σε ένα πεδίο δοκιμών κοντά στην πόλη της Μαύρης Θάλασσας, τη Σινώπη, μετέδωσε την 25η Μαρτίου το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο “Anatolia”.

Οι πρώτες βαλλιστικές δοκιμές των πυραύλων περιελάμβαναν την εκτόξευση τους από το έδαφος. Σύμφωνα με το “Anatolia” δοκιμάστηκε η απόδοση του πυραυλοκινητήρα των πυραύλων χωρίς τα συστήματα καθοδήγησης όπως επίσης και χωρίς την ικανότητα τους να καταστρέφουν τους επερχόμενους στόχους.

Οι δοκιμές εδάφους-αέρος με πραγματικές προσβολές στόχων θα λάβουν χώρα το τελευταίο τρίμηνο του 2018, τις οποίες θα ακολουθήσει η εκτόξευση τους από αεροσκάφος.

Peregrine

Δεξιά, ο πύραυλος Gökdogan με κεφαλή ανιχνευτή υπέρυθρων.

Οι πύραυλοι, που αναπτύχθηκαν από το Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης Αμυντικής Βιομηχανίας (“SAGE”), το οποίο είναι μέλος του τουρκικού συμβουλίου επιστήμης και τεχνολογικής έρευνας (“TUBITAK”), παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στη διεθνή αμυντική έκθεση “IDEF-2017” στην Τουρκία.

Σύμφωνα με πηγές ο εντός οπτικής ακτίνας (WVR: Within Visual Range), “Gokdogan”, έχει βεληνεκές τριάντα χιλιομέτρων (20 μίλια) ενώ το βεληνεκές του μεγαλύτερου πέραν του οπτικού ορίζοντα (BVRAAM: Beyond Visual Range Air to Air Missile), “Bozdogan”, είναι περίπου εξήντα πέντε χιλιόμετρα (40 μίλια). Επί του παρόντος και οι δυο βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης.

Το κρατικό ινστιτούτο ισχυρίζεται ότι ο “Gokdogan” θα διαθέτει ανιχνευτή (“seeker”) με απεικόνιση υψηλής ανάλυσης δυο χρωμάτων μαζί με εξελιγμένα αντίμετρα. Ο “Bozdogan” διαθέτει ανιχνευτή στέρεης κατάστασης ραδιοσυχνοτήτων με ικανότητα εξελιγμένων αντιμέτρων και επικαιροποιημένη ζεύξη δεδομένων.

Απόδοση/Μετάφραση από το “Janes.Com” για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: