Καλλιτεχνική απεικόνιση του μεσαίου βεληνεκούς αντιαεροπορικού συστήματος Hisar-A της Aselsan. Η εικόνα δεν σχετίζεται με το κείμενο και χρησιμοποιείται μόνο για την εικονογράφηση του άρθρου. (Aselsan/IHS Janes)

Η Τουρκία αισθάνεται όλο και περισσότερο απομονωμένη και απειλούμενη από πλήθος συμβατικών στρατών και επιθυμεί να έχει μεγαλύτερη αποτρεπτική ικανότητα. Όμως διπλωμάτες και αναλυτές επιδοκιμάζουν με προσοχή την φιλοδοξία της να αναπτύξει επιθετικά πυραυλικά σύστημα.

“Είναι, πράγματι, αινιγματικό από την οπτική του NATO ότι αυτός ο σύμμαχός επιθυμεί να αναπτύξει την ικανότητα επιθετικών πυραύλων,” είπε ένας Νατοϊκός πρέσβης στην Άγκυρα. “Η Τουρκία είναι μέρος της ομπρέλας ασφαλείας. Δεν είμαστε σίγουροι αν οποιαδήποτε τουρκική προσπάθεια για επιθετικούς πυραύλους έχει στρατηγική σημασία… παρά τις πραγματικές αντιλήψεις για αυξημένη στρατιωτική απειλή στην περιοχή της.”

Η φιλοσουνητική Τουρκία, τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζει αυξανόμενες θρησκευτικές εντάσεις με τους σιιτες και της σιιτικές κυβερνήσεις των Ιράν και Ιράκ λόγω της υποστήριξης της προς την σουνητική αντιπολίτευση που πολεμά το συριακό καθεστώς του Προέδρου Μπασαρ αλ-Ασσαντ.

Η Τουρκία έχει αγωνιστεί για την απομάκρυνση του Ασσαντ από την εξουσία και υποστήριξε τις “μετριοπαθείς” σουνητικές δυνάμεις, και συμμάχους τους, για να τον αντικαταστήσουν. Αυτός ο σκοπός έχει θέσει την Τουρκία μέσα σε μεγάλες φιλονικίες με όλους τους νότιους και ανατολικούς γείτονες της, Συρία, Ιράκ και Ιράν.

Πιο πρόσφατα, η Ρωσία, η οποία υποστηρίζει τον Ασσαντ μαζί με τις κυβερνήσεις του Ιράν και Ιράν, ορκίστηκε να τιμωρήσει την Τουρκία “πέραν των εμπορικών κυρώσεων” μετά την κατάρριψη της 24ης Νοεμβρίου του ρωσικού Su-24 από δύο τουρκικά F-16 με την αιτιολογία ότι παραβίασε τον εναέριο χώρο κατά μήκος των συνόρων της με τη Συρία.

Την 7η Ιανουαρίου ομιλώντας στην επιτροπή αμυντικών θεμάτων του Κοινοβουλίου, ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος εξοπλισμών της Τουρκία, Ισμαίλ Ντεμίρ, συνηγόρησε υπέρ των επιθετικών πυραύλων.

“Είναι δύσκολο για μια χώρα να είναι αποτρεπτική μόνο με αμυντικούς πυραύλους… Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει επίσης να αναπτυχθούν επιθετικοί (πύραυλοι),” είπε ο Ντεμίρ.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος προμηθειών επιβεβαίωσε τις προθέσεις της Τουρκίας για την κατασκευή του συστήματος επιθετικών πυραύλων.

“Η πολιτική εξουσία είναι αποφασισμένη ότι η Τουρκία πρέπει να διαθέτει τέτοιες πυραυλικές δυνατότητες. Πως, και σε ποιο κόστος και πόσο σύντομα, είναι τα ερωτήματα που πρέπει να εξεταστούν,” δήλωσε.

Παραδέχθηκε ότι στα πρώτα στάδια ενός οποιοδήποτε τέτοιου προγράμματος χρειάζεται η ξένη τεχνογνωσία. Δεν κατονόμασε κάποια συγκεκριμένη χώρα που μπορεί να είναι πρόθυμη να βοηθήσει σε οποιοδήποτε τουρκικό πρόγραμμα, άλλα δεν απέρριψε την “κινέζική επιλογή.”

“Η ιδέα είναι, κατά το πέρασμα των ετών, το σύστημα, να καταστεί, εγχώριο καθώς θα προοδεύει,” δήλωσε.

Το Νοέμβριο η Τουρκία ακύρωσε τη σύμβαση αξίας 3,44 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την οποία το 2013 επιλέχθηκε η China Precision Machinery Import and Export Corp (CPMIEC) για την κατασκευή του πρώτο αντιαεροπορικού και αντιπυραυλικού συστήματος πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς της χώρας. Η Άγκυρα δήλωσε ότι δύο εγχώριες κρατικές εταιρείες, οι Ασελσαν και Ροκετσαν, θα αναπτύξουν το “εθνικό” σύστημα αντί της κινεζικής εταιρείας.

Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Άγκυρα δήλωσε ότι η τουρκική κίνηση για ένα επιθετικό σύστημα δημιουργεί σύγχυση. “Τέτοιες φιλοδοξίες μπορεί να τροφοδοτήσουν τις θρησκευτικές εντάσεις στην περιοχή. Η πυραυλική αντιπαράθεση ανάμεσα σε ένα μέλος του NATO και το Ιράν δεν ακούγεται ευχάριστη σε καμία περίπτωση,” είπε. Τα τελευταία χρόνια το Ιράν ανακοίνωσε διάφορα προγράμματα πυραύλων.

Οι ειδικοί, επίσης, παραμένουν σκεπτικοί σχετικά με τις φιλοδοξίες της Τουρκίας.

“Οι βαλλιστικοί πύραυλοι έχουν συγκεκριμένα μειονεκτήματα… όπως η έλλειψη ακρίβειας. Μπορούν επίσης εύκολα να αναχαιτιστούν. Τα περιορισμένο φορτίο τους είναι ακόμη ένα πρόβλημα. Εν συγκρίσει ένα σύγχρονο μαχητικό αεριωθούμενο αεροσκάφος μπορεί να μεταφέρει πάνω από τέσσερις ή πέντε φορές μεγαλύτερο φορτίο και είναι ένα ευέλικτο εναέριο μέσο,” είπε ένας ειδικός στα θέματα της Τουρκίας που έχει ως έδρα το Λονδίνο.

Είπε οτι οι πύραυλοι συχνά προτιμούνται από “κράτη-παρίες” καθώς μπορούν να μεταφέρουν βιολογικές, χημικές και πυρηνικές κεφαλές.

“Η Τουρκία δεν είναι μια χώρα παρίας και είναι περίεργο που έχει φιλοδοξίες να αναπτύξει συστήματα επιθετικών πυραύλων,” είπε.

Burak Ege Bekdil

Απόδοση/Μετάφραση απο το DefenceNews.Com για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: