Η συνολική αξία των 100 αρμάτων είναι περίπου 200 εκ. Ευρώ. (Arto Saukko/Flickr)

Στις 16 Ιανουαρίου 2014, ο Φινλανδός υπουργός Άμυνας Carl Haglund ενέκρινε την πρόταση για την απόκτηση εκατό μεταχειρισμένων αρμάτων μάχης Leopard 2A6 για τον Φινλανδικό Στρατό.

Τα πρώτα 20 από αυτά τα άρματα μάχης έφτασαν όπως είχε αρχικώς προγραμματιστεί στην Φινλανδία την 14η Μάιου.

Τα άρματα μάχης που αποκτήθηκαν από την Ολλανδία θα παραδοθούν στην Φινλανδία μεταξύ του 2015 και 2019. Η συνολική τιμή της αγοράς είναι 199,9 εκατομμύρια ευρώ (€). Η απόκτηση τους θα εξασφαλίσει τη δύναμη κρούσης του φινλανδικού Στρατού έως το 2030.

Η προμήθεια αυτή δεν απαιτεί επιπρόσθετη χρηματοδότηση αλλά συμπεριλαμβάνεται στην προγραμματισμένο προϋπολογισμό της αμυντικής διεύθυνσης.

Οι άλλες επιλογές για την προμήθεια αυτή ήταν η επέκταση του κύκλου ζωής των αρμάτων μάχης Leopard 2A4 που χρησιμοποιούν σήμερα οι Φινλανδικές Ένοπλες Δυνάμεις ή να αποκτηθούν νέα άρματα μάχης.
Το κόστος για την επέκταση του κύκλου ζωής των Leopard 2A4 στο επίπεδο του Leopard 2A6 θα ήταν περίπου 5 εκατ. € ανά άρμα μάχης και για την απόκτηση νέων αρμάτων μάχης Leopard περίπου 10 εκατ. € ανά άρμα.

Τα μεταχειρισμένα άρματα μάχης Leopard 2A6 που αποκτήθηκαν εκσυγχρονίστηκαν στο διάστημα από το 2000 έως το 2006 και οι επιδόσεις τους είναι σημαντικά ανώτερες από την άρματα μάχης που χρησιμοποιεί σήμερα ο Φινλανδικός Στρατός. Τα νέα άρματα μάχης έχουν μεγαλύτερη δύναμη πυρός, πιο εξελιγμένη βαλλιστική προστασία και ανεξάρτητο περισκόπιο για τον αρχηγό να ενεργεί ανεξάρτητα τη νύχτα.

Η απόκτηση των αρμάτων μάχης περιλαμβάνει επίσης ανταλλακτικά για δέκα χρόνια, εξομοιωτές, συντήρηση εξομοιωτών, ειδικά εργαλεία και εξοπλισμό δοκιμών όπως επίσης και πυρομαχικά.

Τα άρματα μάχης Leopard 2A4 που χρησιμοποιεί σήμερα ο Φινλανδικός Στρατός θα συνεχίσουν να είναι επιχειρησιακά και θα χρησιμοποιηθούν ως εφεδρείες μέχρι το τέλους του κύκλου ζωής τους. Επίσης, θα χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση οδηγών και ως ανταλλακτικά για τα νέα άρματα μάχης.

Ολλανδικό Leopard 2A6 στην Φινλανδία. Η Φινλανδία διαθέτει άλλα 139 Leopard 2A4

Απόδοση από το puolustusvoimat.fi για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: