Ο ιστότοπος Nikkei Asia μετέδωσε ότι Ιαπωνία και Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεργαστούν για να αναπτύξουν από κοινού ένα νέο πύραυλο αέρος-αέρος που θα χρησιμοποιηθεί από τα “αόρατα” πολλαπλού ρόλου μαχητικά αεριωθούμενα F-35A της Ιαπωνίας.

Tο σχεδιαζόμενο όπλο θα περιλαμβάνει ένα ισχυρό σύστημα ραντάρ που αναπτύσσεται από την Mitsubishi Electric μέσα στον πύραυλο Meteor του Ευρωπαίου κατασκευαστή MBDA, συνδυάζοντας το μεγάλο βεληνεκές και την υψηλή ακρίβεια. Ένα πρωτότυπο θα κατασκευαστεί στις εγκαταστάσεις της MBDA αρχής γενομένης απο το οικονομικό έτος 2018. Οι δοκιμαστικές εκτοξεύσεις στο Ην. Βασίλειο έχουν προγραμματιστεί να αρχίσουν στις αρχές του οικονομικού έτους 2023, οπότε η Ιαπωνία και το Ην. Βασίλειο θα αποφασίσουν αν εισάγουν το όπλο σε μαζική παραγωγή.

Σύμφωνα με την MBDA, ο Meteor είναι η επόμενη γενιά του συστήματος Πυραύλος Αέρος-Αέρος Πέραν Οπτικού Πεδίου “Beyond Visual Range Air-to-Air Missile” (BVRAAM), που σχεδιάστηκε να φέρει την επανάσταση στις αερομαχίες του 21ου Αιώνα.

Με καθοδήγηση από ένα εξελιγμένο ραντάρ αναζήτησης, ο Meteor παρέχει ικανότητα εμπλοκής παντός καιρού σ’ ένα μεγάλο εύρος στόχων από ταχυκίνητα ευέλικτα αεριωθούμενα έως μικρά μη επανδρωμένα αεροχήματα και πυραύλους κρούζ. Έχει σχεδιαστεί για να πληροί τις πιο αυστηρές απαιτήσεις και είναι ικανός να επιχειρεί σε περιβάλλοντα εξαιρετικά υπερφορτωμένα με αντίμετρα.

Η ανάπτυξη των νέων πυραύλων αναμένεται στα τέλη του 2020. Ο πύραυλος πιθανόν να ενσωματωθεί στα “αόρατα” μαχητικά F-35 που θα χρησιμοποιηθούν από την ιαπωνική αεροπορική δύναμη αυτοάμυνας, και ίσως να χρησιμοποιηθεί για την προστασία των απομακρυσμένων περιοχών οπών τα νησιά Σενκάκου, τα οποία διεκδικεί η Κίνα με την ονομασία Ντιαογιού. Θα εξεταστούν επίσης οι εξαγωγές σε χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία.

Απόδοση/Μετάφραση από το Defence-Blog.Com για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: