Γαλλικό μαχητικό αεροσκάφος Rafale κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Serval» στο Μάλι. (Wikipedia)

Οι διαπραγματεύσεις της Ινδίας για την αγορά μαχητικών αεροσκάφων από την γαλλική αεροδιαστημική βιομηχανία Dassault Aviation στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2012 αξίας 12 δισεκατομμυρίων $ βρίσκονται υπό εξέλιξη όμως είναι περιπεπλεγμένες, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Ινδίας Αρούν Τζίτλι.

Η Ινδία επέλεξε την Dassault για «αποκλειστικές διαπραγματεύσεις» για 126 μαχητικά αεροσκάφη Rafale, αλλά οι διαδοχικές προθεσμίες για να ολοκληρωθεί η μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές συμβάσεις, έχουν παρέλθει.

«Δεδομένης της πολυπλοκότητας του ζητήματος της προμήθειας, η διαδικασία των διαπραγματεύσεων με την Dassault Aviation σχετικά με διαφορές πτυχές της εμπορικής πρότασης και τους όρους του αρχικού σχεδίου του συμβολαίου, βρίσκεται σε εξέλιξη» ανακοίνωσε την Τρίτη ο Τζίτλι στο κοινοβούλιο.

Το κόστος της συμφωνίας είχε οριστεί στα 12 δις $ όμως τα μέσα ενημέρωσης πρόσφατα το έθεσαν περίπου στα 15 δις $.

Ο Τζίτλι, ανέλαβε υπουργός άμυνας όταν η νέα δεξιά κυβέρνηση νίκησε τις εκλογές και έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης τον Μάιο, απάντησε σε ερώτηση στο κοινοβούλιο σχετικά με την πορεία της αγοράς των μαχητικών.

Η Ινδία βρίσκεται στη μέση ενός εκσυγχρονιστικού προγράμματος των Ενόπλων Δυνάμεων αξίας 100 δις $.

Αμυντικοί αναλυτές λένε πως η Ινδία χρειάζεται επειγόντως τα δικινητήρια, πολλαπλού ρόλου μαχητικά αεροσκάφη για να διατηρήσει στρατιωτική υπεροχή έναντι του πυρηνικού αντιπάλου της το Πακιστάν, με το οποίο έχει εμπλακεί σε τρεις πολέμου.

Το Rafale, το οποίο προκειται να αντικαταστήσει το ρωσικής κατασκευής στόλο αεροσκάφων MiG-21 και MiG-27 της Ινδίας, νίκησε αντιπάλους όπως η Boeing και η Lockheed Martin.

O Τζινλτι ανακοίνωσε στο κοινοβούλιο πως, τα τελευταία τρία χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ) έχει ξεπεράσει τη Ρωσία ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στην Ινδία, την οποία ακολουθούν η Γαλλία και το Ισραήλ.

Η νέα κυβέρνηση έχει αυξήσει την οροφή συμμετοχή των διεθνών επενδύσεων στις αμυντικές βιομηχανίες της χώρας ώστε να επισπεύσει τη διαδικασία εκσυχρονισμού των ενόπλων Δυνάμεων.

Η συμφωνία διαμοιρασμού της παραγωγής που είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του Κογκρέσου θα οδηγήσει την Dassault στην προμήθεια 18 Rafale μέχρι το 2018 σε κατάσταση «έτοιμα προς πτήση».

Τα υπόλοιπα 108 προκειται να κατασκευαστούν από την κρατική αεροδιαστημική βιομηχανία Hindustan Aeronautics στο πλαίσιο συμφωνιών μεταφοράς τεχνογνωσίας με την Ινδία, η οποία είναι πρόθυμη να ενισχύσει την εγχώρια αμυντική βιομηχανία της.

Σε μία θετική εξέλιξη για την Dassault, τον προηγούμενο μήνα, η ινδική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως η συμφωνία είναι πλήρως συμμορφωμένη με τις απαιτήσεις μεταφοράς τεχνολογίας που έχουν διατυπωθεί στους όρους προσφοράς για το διαγωνισμό του μαχητικού.https://www.youtube.com/watch?v=glSIgfuOBwI

Απόδοση από το defencenews.com για το Προέλαση

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: