Το Tejas -το εγχώριας κατασκευής μονοκινητήριο ελαφρύ μαχητικό αεροσκάφος- δεν αρκεί για την προστασία των ινδικών ουρανών, ανάφερε στην κυβέρνηση η πολεμική αεροπορία της χώρας (IAF). Η απάντηση προέκυψε μετά από αίτημα του υπουργικού συμβουλίου (South Block) με το οποίο ζήτησε από την IAF να ακυρώσει τα σχεδία της για την προμήθεια των μονοθεσιών μαχητικών αεροσκαφών από την διεθνή αγορά, δήλωσαν υψηλόβαθμες πηγές στην India Today.

Η IAF δήλωσε οτι το Tejas βρίσκεται πολύ πίσω από τους ανταγωνιστές του, όπως, το JAS-39 Gripen πού κατασκευάζεται από την σουηδική αεροδιαστημική βιομηχανία SAAB και το αμερικανικής κατασκευής F-16 που παράγεται από την βιομηχανία Lockheed Martin, ανέφεραν οι πηγές.

Ο υπεύθυνος επιβολής νόμου, Ατζίτ Ντοβάλ, θεωρείται πως έχει εγείρει το ζήτημα με το οποίο η κυβέρνηση ζήτησε απο την IAF να ακυρώσει τα σχέδια της για την απόκτηση των ξένων μονοκινητήριων μαχητικών αεροσκαφών και να στραφεί προς τα ινδικής κατασκευής αεροσκάφη.

Πρόσφατα, η IAF πραγματοποίησε μια παρουσίαση στην κυβέρνηση όπου εξήγησε τους λόγους που το Tejas δεν μπορεί να καλύψει από μόνο του τις απαιτήσεις της Ινδίας.

Τα έγγραφα που έχει αποκτήσει η India Today αποκαλύπτουν πως η IAF ανέφερε στην κυβέρνηση ότι η “αντοχή” του Tejas στην μάχη ειναι διάρκειας μόλις 59 λεπτών έναντι των τριών ωρών του Gripen και των -σχεδόν- τεσσάρων ωρών του F-16. Επίσης, το Tejas μπορεί να μεταφέρει φορτίο περίπου τριών τόνων έναντι των έξι και επτά τόνων του Gripen και F-16, αντίστοιχα.

“Με λίγα λόγια, ένας στόχος για τον οποίο απαιτούνται περίπου 36 βόμβες για να καταστραφεί, πρέπει να αναπτυχθούν έξι Tejas έναντι των μόλις τριών Gripen ή F-16”, ανέφερε η IAF στην κυβέρνηση της Ινδίας.

Η IAF δήλωσε επίσης ότι το Tejas χρειάζεται είκοσι ώρες συντήρησης για κάθε μία ώρα πτήσης έναντι των έξι ωρών του Gripen και των τριάμισι ωρών για τα F-16.

Το κόστος συντήρησης των Tejas ειναι πολύ υψηλότερο από τα υπόλοιπα μαχητικά. Επίσης, τόσο το F-16 όσο και το Gripen έχουν κύκλο ζωής 40 ετών έναντι των μόλις 20 ετών του Tejas και, σε ορισμένους τομείς, το ρωσικό, παρωχημένο, MiG-21 ειναι καλύτερο από το Tejas, ανέφερε η IAF στην κυβέρνηση.

Η Ινδία αναζητεί απεγνωσμένα νέα μονοκινητήρια μαχητικά αεροσκάφη για να αντικαταστήσει τα παρωχημένα MiG-21. Η χώρα χρειάζεται περίπου 42 Μοίρες μαχητικών για να πολεμήσει ένα διμέτωπο πόλεμο, αλλά επι του παρόντος διαθέτει μόνο 33 Μοίρες και τα μαχητικά, τουλάχιστον, έντεκα υπολοίπων Μοιρών της IAF θα πρέπει να αποσυρθούν κατά τα επόμενα δύο χρόνια.

Ως στιγμής, η IAF έχει παραγγείλει 123 μαχητικά Tejas αλλά επιθυμεί ένα καλύτερο μονοκινητήριο μαχητικό αεροσκάφος για να αντισταθμίσει το τεράστιο έλλειμμα στη δύναμη των μαχητικών αεροσκαφών. Απο τα 123 μαχητικά Tejas, μόνο 40 θα ειναι Tejas Mark I και τα υπόλοιπα 83 θα ειναι η αναβαθμισμένη έκδοση του Tejas.

Sudhi Ranjan Sen

Απόδοση/Μετάφραση απο το indiatoday.intoday.in για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: