Ένα νέο μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος δημιούργησε η Επαναστατική Φρουρά του Ιράν.

Το νέο ιρανικό drone μοιάζει πολύ με ένα αντίστοιχο αμερικανικό, RQ-170 Sentinel, που είχε καταρριφθεί και έπεσε στα χέρια Ιρανών πριν από πέντε χρόνια.

Πρόκειται για μαχητικό μεγάλου βεληνεκούς που φέρει τέσσερις «έξυπνες» βόμβες και πλήττει στόχους με μεγάλη ακρίβεια.

Το Ιράν φαίνεται να χει αναπτύξει δύο νέους τύπους μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAV) προερχόμενα από το αμερικανικής κατασκευής Lockheed Martin RQ-170 Sentinel το οποίο αιχμαλωτίστηκε το 2011, ανακοίνωσαν την 1η Οκτωβρίου τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οπτικό απόσπασμα της γραμμής παραγωγής δόθηκε στην δημοσιότητα απο το SimaNews στο πλαίσιο ενός ευρύτερου ρεπορτάζ για την παρουσίαση των τελευταίων επιτευγμάτων του Αεροδιαστημικού Τμήματος του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC).

Το ρεπορτάζ, το οποίο υποτίθεται προέβαλε σχεδόν ολοκληρωμένα UAV παραταγμένα, δείχνει ωστόσο πως επί του παρόντος βρίσκονται σε παραγωγή δύο συγκεκριμένες εκδόσεις.

Απο τα 13 UAV που είναι παραταγμένα, δύο εμφανίζονται να είναι κλώνοι του RQ-170, διαθέτοντας συγκεκριμένη εμπρόσθια εισαγωγή αέρος με πλέγμα, τοποθετημένη στο πάνω μέρος για τον κινητήρα του. Τα υπόλοιπα 11 UAV φαίνονται να είναι πιο τυποποιημένα, με μια πολλή μικρότερη εισαγωγή αέρα να είναι ορατή, υποδηλώνοντας τον εμβολοφόρο/στροβιλοκινητήρα αντί του αεριωθούμενου συγκροτήματος ισχύος.

Το αμερικάνικης κατασκευής RQ-170 διέθετε φορτίο συστημάτων απεικόνισης και εικόνας τοποθετημένο σ’ άνοιγμα το οποίο βρίσκεται και σε ένα ιρανικό αντίγραφο φαίνεται στιγμιαία στο βίντεο (θεωρείται ότι το αιχμάλωτο RQ-170 είχε γίνει “λιώμα” στο έδαφος και το φορτίο του είχε καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό. Ως εκ τούτο, είναι αμφίβολο οτι το IRGC μπόρεσε να ανακατασκευάσει το φορτίο με τον ίδιο τρόπο που εφάρμοσε για το αερόχημα). Όπως φάνηκε στο βίντεο, ο δεύτερος τύπος UAV είναι εξοπλισμένος -αντί του φορτίου απεικόνισης- με τέσσερις πυραύλους αέρος-επιφανείας κάτω από την άτρακτο.

Σύμφωνα με το SimaNews, ο τύπος του UAV που εμφανίζεται στη γραμμή παραγωγής έχει ονομαστεί από το IRGC ως “Σαϊκίχ” (Κεραυνός).

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ μόνο ένας τύπους UAV προέρχεται από το RQ-170, δεν είναι όμως ξεκάθαρο εάν αυτό το παρωνύμιο αναφέρεται στην κλωνοποιημένη αναγνωριστική πλατφόρμα, στον φορέα πυραύλων ή και στα δύο.

Δεν είναι ξεκάθαρο πότε και οι δύο τύποι θα εισέλθουν σε υπηρεσία, ή αν ο κλώνος χρησιμοποιείται ως δοκιμαστική κλίνη για τον φορέα πυραύλων.

Πηγή: euronews.com

Απόδοση/Μετάφραση απο το IHS Janes για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: