Την 7η Αυγούστου μαχητικό αεροσκάφος Eurofighter Typhoon της ισπανικής πολεμικής αεροπορία εκτόξευσε κατά λάθος έναν πύραυλο αέρος-αέρος (AAM) καθώς πετούσε πάνω από την εσθονική επικράτεια.

Ο πύραυλος, συμφωνά με αναφορές ένας AIM-120 AMRAAM, εκτοξεύθηκε από ένα μαχητικό αεριωθούμενο την 15:44 θερινή ώρα ανατολικής Ευρώπης (EEST) ενώ πετούσε πάνω από τo Πάνγκοντι στην επαρχία Τάρτου. Η κατεύθυνση του πυραύλου ήταν βόρεια και η ακριβής τροχιά, τοποθεσία και μοίρα του ειναι άγνωστή. Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή καταστροφές.

Οι εσθονικές ένοπλες δυνάμεις (EDF) δήλωσαν ότι ο αδέσποτος πύραυλος πιθανόν να διαθέτει ένα ενσωματωμένο σύστημα αυτοκαταστροφής που προκαλεί την εν πτήσει καταστροφή του στην περίπτωση της τυχαίας εκτόξευσης αλλά πρόσθεσε οτι ο πύραυλος ίσως να προσέκρουσε στο έδαφος.

Η τελευταία πιθανή τοποθεσία του πυραύλου ειναι περίπου 40 χιλιόμετρα (25 μίλια) βορείως της Ταρτου, περίπου 50 χλμ (31 μίλια) από τη ρωσική συνοριακή πόλη της Τσούτκα Ρουντνίτστο. Οι αρχές έχουν απαγορεύσει την πρόσβαση στην περιοχή.

Το απόγευμα της Τρίτης η εσθονική πολεμική αεροπορία εξαπέλυσε επιχείρηση εύρεσης του πυραύλου στην οποία πετούν ελικόπτερα στην περιοχή. Οι EDF ζήτησαν οποιοσδήποτε παρατηρήσει κάτι που μοιάζει με πύραυλο στο έδαφος να απομακρυνθεί και αμέσως να ενημερώσει την πολεμική αεροπορία. Οι EDF ζήτησαν επίσης από τον κόσμο να μην ψάχνει μόνος του για το όπλο.

Το ισπανικό Eurofighter Typhoon 2000, μέρος της νατοϊκής αποστολής εναέριας διαφύλαξη της ακεραιότητας του εναέριου χώρου της Βαλτικής, προσγειώθηκε με ασφάλεια στην βάση του στην Σιαουλιάι της Λιθουανίας. Το NATO δεν έχει σχολιάσει το συμβάν.

AIM-120C-7 AMRAAMTy

Ο εξελιγμένος μεσαίου βεληνεκούς πύραυλος αέρος-αέρος (AMRAAM) AIM-120 ειναι ένας σύγχρονος πύραυλος αέρος-αέρος πέραν του οπτικού βεληνεκούς (BVRAAM) με ικανότητα επιχειρήσεων παντός καιρού και ημέρας/νύχτας. Ο πύραυλος AMRAAM ειναι μήκος 3,7 μέτρων και έχει διάμετρο 18 εκατοστών, και διαθέτει επιχειρησιακό βεληνεκές 100 χλμ.

Η αποστολή εναέριας διαφύλαξη της ακεραιότητας του εναέριου χώρου της Βαλτικής δημιουργήθηκε το 2004 για να βοηθήσει τις Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία που δεν διαθέτουν δική τους ικανότητα αεροπορικής άμυνας. Ο στόχος της αποστολής ειναι να αποτρέψει την μη εξουσιοδοτημένη εισβολή στον εναέριο χώρο των βαλτικών χωρών και το πιο συχνό καθήκον της ειναι η αναχαίτιση των ρωσικών αεροσκαφών και να τα συνοδεύει έξω απο την περιοχή. Τα συμμαχικά αεριωθούμενα σταθμεύουν εκ περιτροπής στο Σιαουλιάι και την αεροπορική βάση Αμαρι της Εσθονία.

Απόδοση/Μετάφραση απο το “defpost.com” για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: