Ο κινεζικός αμυντικός προϋπολογισμός θα αυξηθεί «κατά περίπου 7%» το 2017, δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού κοινοβουλίου, ποσοστό παρόμοιο με εκείνο της περασμένης χρονιάς (7,6%).

Την πρόβλεψη για την αύξηση των κινεζικών στρατιωτικών δαπανών δημοσιοποίησε η Φου Γινγκ, εκπρόσωπος της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης.

Η ανακοίνωση για τον αμυντικό προϋπολογισμό της Κίνας γίνεται πάντα στις αρχές του Μαρτίου, ωστόσο φέτος σημειώνεται μερικές ημέρες μετά την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι επιδιώκει μια μεγάλη αύξηση (περίπου 10%) των αμερικανικών στρατιωτικών δαπανών, οι οποίες είναι ήδη οι μεγαλύτερες του κόσμου.

Η αύξηση των κινεζικών στρατιωτικών δαπανών σηματοδοτεί αντίθετα μια τάση σταθεροποίησης μετά την αύξηση της περασμένης χρονιάς, που αύξηση τον κινεζικό αμυντικό προϋπολογισμό στα 954 δισεκατομμύρια γιούαν (132 δισ. ευρώ). Είναι η δεύτερη συναπτή χρονιά που το ποσοστό της αύξησης είναι μονοψήφιο.

Ασιάτες και δυτικοί αναλυτές εκτιμούν ωστόσο ότι οι πραγματικές δαπάνες των κινεζικών ένοπλων δυνάμεων είναι πολύ μεγαλύτερες.

Παρότι η Κίνα έχει δεκαπλασιάσει τον αμυντικό της προϋπολογισμό μέσα σε 15 χρόνια, βρίσκεται πολύ μακριά από εκείνον των ΗΠΑ. Ο αμερικανικός στρατός έχει προϋπολογισμό 604,5 δισεκατομμύρια δολάρια (575 δισ. ευρώ), σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS) του Λονδίνου.

Οι κινεζικές στρατιωτικές δαπάνες είναι πάντως υψηλότερες από αυτές της Ρωσίας (στην τρίτη θέση παγκοσμίως, με 56 δισ. ευρώ), της Σαουδικής Αραβίας (54,1), του Ηνωμένου Βασιλείου (49,9), ή της Γαλλίας (44,9).

Ο κινεζικός στρατός, οι στρατιώτες του οποίου έχουν υποδιπλασιαστεί σε σχέση με τη δεκαετία του ’80, παραμένει ο μεγαλύτερος στον κόσμο σε αριθμό στελεχών (2 εκατομμύρια), χωρίς να υπολογίζεται το NATO.

Πηγή: naftemporiki.gr

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: