Φωτογραφίες του υπερηχητικού αντιπλοϊκού πυραύλου YJ-12 και του αντιπλοϊκου πυραύλου μακρού πλήγματος YJ-100 παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο διαδίκτυο. Στη φωτογραφία στρατηγικό βομβαρδιστικό H-6 μεταφέρει τον υπερηχητικό αντιπλοϊκό πύραυλοYJ-12. (deagel.com)

Σύμφωνα με έναν Κινέζο αμυντικό αναλυτή οι πολεμικές κεφαλές των YJ-12 και YJ-100 έχουν μεγάλη ισχύ. Ένας και μοναδικός πύραυλος μπορεί να αχρηστεύσει ή βυθίσει ένα πολεμικό πλοίο που ζυγίζει δεκάδες χιλιάδες τόνους.

Ο Λι Λι, ένας αμυντικός αναλυτής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην Τηλεόραση Κεντρικής Κίνας (CCTV), δήλωσε ότι και οι δύο πύραυλοι μπορούν προκαλέσουν σοβαρή ζημία στις μεγάλες πολεμικές μονάδες επιφανείας του εχθρού, «oι YJ-12 και YJ-100 μπορούν να θεωρηθούν ως ένα αντιπλοϊκό δίδυμο,» σχολίασε ο Λί αναφερόμενος στους δύο πυραύλους.

Το πιο ενδιαφέρον σημείο του YJ-12 δεν είναι το βεληνεκές αλλά η ταχύτητα του. Μπορεί να αγγίξει ταχύτητα Mach 3 και 4, δηλαδή Mach 3 (1.02 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο) σε μία απόσταση 300 χιλιομέτρων ή Mach 4 (1.36 χλμ ανα δευτ.) σε απόσταση 400 χλμ. Όταν ο πύραυλος εκτοξεύεται σε χαμηλό ύψος κατά το τελευταίο στάδιο της επίθεσης και διεξάγει διείσδυση άμυνας σε υψηλή ταχύτητα, ο εχθρός μπορεί μόλις μετά βίας να ανταποκριθεί όντος της χρονικής περιόδου.

Επιπροσθέτως, ο πύραυλος μπορεί να μεταφέρει μια κεφαλή των 400-500 κιλών. Πρόκειται να επιφέρει ισχυρό χτύπημα σε μεγάλες μονάδες επιφανείας.
Εντός ενός επιχειρησιακού βεληνεκές ανάμεσα στα 300 με 400 χλμ. έχει επιτύχει το μέγιστο αντιαεροπορικό βεληνεκές των μονάδων επιφανείας. Οι δυνατότητες του αντιπλοίκου πυραύλου YJ-12 είναι η κύρια ανησυχία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ).

Ο YJ-100 δεν είναι ένας υπερηχητικός πύραυλος αλλά διαθέτει μεγάλο βεληνεκές κρούσης.

Ο Λί είπε ότι αν το βεληνεκές του YJ-100 μπορεί να φτάσει έως τα 800 χλμ., θα μπορεί να προσβάλλει αεροπλανοφόρα και μεγάλες πολεμικές μονάδες επιφανείας σε μεγάλες αποστάσεις πέραν του οπτικού ορίζοντα και ο εχθρός δύσκολα θα μπορέσει να ανταποκριθεί σωστά.
Αν η εμβέλεια του μπορεί να φτάσει ως τα 2500 χλμ., όπως οι παρόμοιοι, αεροπορικώς εκτοξευόμενοι, πύραυλοι κρουζ των ΗΠΑ, θα προκαλέσει μεγάλη ζημία στα μεγάλα εχθρικά πολεμικά πλοία.

Είχε αναφερθεί πως ο YJ-12 θα εκτοξεύεται από το στρατηγικό βομβαρδιστικό H-6K και το νέου τύπου μαχητικό βομβαρδιστικό JH-7B του Ναυτικού του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας (PLAN).

Επιπλέον, το αντιτορπιλικό καθοδηγούμενων πυραύλων Type-055 θα εξοπλιστεί με τον YJ-100 ώστε να αυξηθεί η μαχητική ισχύς του.

Ο Λί είπε πως το H-6K είναι μία εκσυγχρονισμένη έκδοση του στρατηγικού βομβαρδιστικού H-6. Η αποστολή του είναι να μεταφέρει πυραύλους κρούζ κάτω από τις πτέρυγες του ώστε να εκτελεί επιθέσει μακρών αποστάσεων σε μεγάλους στόχους επιφανείας έξω από την περιοχή άμυνας.

Το μαχητικό βομβαρδιστικό JH-7B είναι βασικά ένα μαχητικό βομβαρδιστικό διείσδυσης τύπου FeiBao εξοπλισμένο με τον YJ-12 ώστε να προσβάλει ναυτικούς στόχους.

Το αντιτορπιλικό Type-055 θα χρησιμοποιηθεί ως μία από τις μεγαλύτερες πολεμικές μονάδες επιφανείας, ξεχωριστά από το αεροπλανοφόρο, και πρέπει να είναι ο βασικός φορέας υπερμεγέθων, μεγάλης κλίμακας πυραύλων. Το αντιτορπιλικό, αντίστοιχα στην πλώρη και πρύμνη του διαθέτει 64 συστήματα κάθετης εκτόξευσης, δεν έχει μόνο τη δυνατότητα μεταφοράς μεγάλου μεγέθους αντιπλοικών πυραύλων όπως ο YJ-100, αλλά μπορεί επίσης να μεταφέρει πυραύλους για διαφορετικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων ανθυποβρυχιακών και αντιαεροπορικών πυραύλων.

Απόδοση απο το chinamil.com.cn για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: