Η φρεγάτα USS Carr (FFG 52) κλάσης Oliver Hazard Perry των ΗΠΑ, πλεει στα ανοιχτά της Μονροβία στη Λιβερία τον Ιανουάριο του 2006. (wikimedia.org)

Το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ενέκρινε την μεταβίβαση κάποιων απενεργοποιημένων πολεμικών πλοίων στους συμμάχους της χώρας, θέτοντας την Τουρκία εκτός της λίστας των παραληπτών.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, οι ΗΠΑ ενέκριναν τελικά την πολύ αναμενόμενη μεταβίβαση έξι φρεγατών σε Μεξικό και Ταϊβάν. Όμως το νομοσχέδιο πέρασε από το Κογκρέσο μόνο αφότου η Τουρκία (μαζί με το Πακιστάν και την Ταϊλάνδη) αποκλείστηκε από την λίστα των πιθανών αποδεκτών, για διάφορους πολιτικούς λόγους.

Στη Πράξη Μεταφοράς Πολεμικών Πλοίων έκδοσης 2012, η Τουρκία επρόκειτο να παραλάβει δύο φρεγάτες καθοδηγούμενων πυραύλων κλάσης Oliver Hazard Perry , την USS Halyburton και την USS Thach, οι οποίες είχαν αποσυρθεί από την ενεργό υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Όμως η επιλογή της Τουρκίας αποδείχτηκε αμφιλεγόμενη, καθώς μέλη του Κογκρέσου υπέδειξαν την αυξανόμενη εχθρικότητα της Τουρκίας κατά το Ισραήλ και τις απειλές κατά της εξόρυξης φυσικού αερίου στην Κύπρο από εταιρείες των ΗΠΑ. «Πιστεύω πρέπει να μη στείλουμε ισχυρά πολεμικά πλοία στην Τουρκία και να ενθαρρύνουμε την Κυβέρνηση στην Άγκυρα να λάβει μία λιγότερο επιθετική στάση προς τους γείτονες της,» είπε ο Αντιπρόσωπος Ελιοτ Ενγκελ κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Το νομοσχέδιο καταψηφίστηκε οριστικά, και οι ομάδες πίεσης της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Αρμενίας πήραν τα εύσημα. Όμως η ήττα ήταν μόνο συμβολική είπε ο Ντεβρίμ Γιάγλαλα ένας μπλόγκερ που ασχολείται με το Τουρκικό Ναυτικό, ο οποίος επισημαίνει πως οι εν λόγω φρεγάτες ήταν εξαιρετικά φτωχά εξοπλισμένες από τα πλοία που ήδη χρησιμοποιεί το τουρκικό Ναυτικό (συμπεριλαμβανομένων αυτών της ίδιας κλάσης) και θα ήταν χρήσιμες μόνο για κανιβαλισμό ανταλλακτικών.

«Η έλλειψη των συγκεκριμένων φρεγατών από τεχνικής άποψης δεν θα επηρεάσει καθόλου το Τουρκικό Ναυτικό,» αναφέρει ο Γιάγλαλα στο eurasianet.org. «Αν οι νομοθέτες των ΗΠΑ με την ενεργεία τους, να μη τοποθετήσουν την Τουρκία στην λίστα των χωρών-αποδεκτών που ίσως παραλάβουν μια φρεγάτα, προσπαθούν να στείλουν κάποιο σήμα στην Κυβέρνηση της Τουρκίας, είναι πέρα από την αντίληψη μου. Όμως αν το έκαναν; Το μήνυμα δεν παραλήφθηκε διότι το μέσο δεν είναι το σωστό.»

Απόδοση απο το eurasianet.org για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: