Αεροσκάφος MV-22 Osprey πάνω από το Κόλπο του Μεξικού (Φωτογραφία: Wikipedia)

Το αεροπλάνο του Σώματος Πεζοναυτών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) Osprey MV-22 πέταξε για πρώτη φορά την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012 πάνω από την Ιαπωνία  για δοκιμαστικές πτήσεις εν μέσω των επίμονων ανησυχιών για την ασφάλεια του τοπικού πληθυσμού, μετά την ανακοίνωση της Ιαπωνικής κυβέρνησης την Τετάρτη 19 Σεπ 2012 ότι είναι ασφαλές να πετάξει.

Σύμφωνα με τον Ιαπωνικό δικτυακό τόπο Mainichi τα δύο πρώτα γκρι Osprey απογειώθηκαν το πρωί από τον αεροπορικό σταθμό των πεζοναυτών Iwakuni στην περιοχή Yamaguchi το ενα μετά το άλλο. Και τα δύο επέστρεψαν στην βάση το μεσημέρι, χωρίς εμφανή προβλήματα. Τέσσερα ακόμη εκτέλεσαν δοκιμαστικές πτήσεις το απόγευμα.

Τα δύο πρώτα παρατηρήθηκαν να πετούν με ταχύτητα ταξιδιού με τους δύο ελικοστρόβιλους του κεκλιμένους προς τα εμπρός πάνω από την περιοχή της Shimonoseki.

Μετά τις δοκιμαστικές πτήσεις γύρω από την βάση Iwakuni, οι πεζοναύτες μελετούν να ξεκινήσουν την πλήρη επιχειρησιακή χρησιμοποίηση των Osprey, τα οποία μπορούν να απογειωθούν και να προσγειωθούν όπως ένα ελικόπτερο και να πετάξουν όπως ενα αεροσκάφος σταθερής πτέρυγας, τον Οκτώβριο στον αεροπορικό σταθμό Futenma στην περιοχή της Okinawa.

Πολλοί κάτοικοι στην Okinawa εξακολουθούν να αντιτίθενται στην εγκατάσταση τους στην βάση Futenma, η οποία βρίσκεται σε μία πολυσύχναστη κατοικημένη περιοχή, μετά την συντριβή δύο αεροπλάνων στο εξωτερικό στις αρχές του 2012.

Για την αντικατάσταση των γερασμένων ελικοπτέρων CH-46 της βάσης Futenma, 12 αεροσκάφη Osprey μεταφερθήκαν στον αεροπορικό σταθμό Iwakuni την 23η Ιουλίου. Ο στρατός των ΗΠΑ έχει αναβάλει τις δοκιμαστικές πτήσεις μέχρι οι κυβερνήσεις της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ διερευνήσουν τα αιτία των πρόσφατων συγκρούσεων και να καταλήξουν σε μια συμφωνία σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας.

Έρευνες των ΗΠΑ στο ατύχημα και τα μετέπειτα καυστικά σχόλια της κυβέρνησης της Ιαπωνίας έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η σύγκρουση τον Απρίλιο στο Μαρόκο και τον Ιούνιο στη Φλόριντα ήταν αποτέλεσμα ανθρώπινου λάθους.

Την Τετάρτη 19 Σεπ η Ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τα Osprey είναι ασφαλή για να πετούν στους Ιαπωνικούς ουρανούς και ότι δεν υπάρχει καμία βάση για θεωρηθεί ότι τα Osprey είναι επικίνδυνα.

Οι κυβερνήσεις Ιαπωνίας και ΗΠΑ έχουν επίσης συμφωνήσει σε μια δέσμη μέτρων για να διασφαλιστεί η ασφαλή επιχειρησιακή χρησιμοποίηση των Osprey, τα οποία περιλαμβάνουν περιορισμούς στο υψόμετρο για εκπαιδευτικές πτήσεις στις οποίες εμπλέκεται το αεροσκάφος.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: