Ισπανικό VAMTAC. (urovesa.com)

Ισπανικό VAMTAC. (urovesa.com)

Πρόσφατα το Σώμα Πεζοναυτών της Ισπανίας παρέλαβε τα πρώτα δύο οχήματα Uro VAMTAC (Vehículo de Alta Movilidad Táctico) που κατασκευάζονται από τη ισπανική βιομηχνία UROVESA. Η Ισπανία επέλεξε το Vamtac ST5 το 2013, στο πλαίσιο μιας σύμβασης για την προμήθευα 772 μονάδων, από τις οποίες οι 99 προκειται να ενταχθούν σε υπηρεσία με το Σώμα Πεζοναυτών.

Μεταξύ των 772 οχημάτων που αγοράστηκαν το 2013, 519 προορίζονται για τον Ισπανικό Στρατό, 78 για την μεταφορά εξοπλισμού και 76 για την Ισπανική Αεροπορία.

Ισπανικό Vamtac ST5. (defence-blog.com)

Το όχημα έχει σχεδιαστεί για να επιχειρεί σε οποιοδήποτε περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης της ερήμου και διαθέτει πιο ενισχυμένη θωράκιση σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις.

Το Uro VAMTAC είναι διαθέσιμο σε ένα ευρύ φάσμα εκδόσεων με διαφορετικούς τύπους σκαφών. Στις αξιοσημείωτες εκδόσεις συμπεριλαμβάνονται τα οχήματα μεταφοράς τραυματιών, πλατφόρμα με καθοδηγούμενους πυραύλους TOW ή MILAN και αντιαεροπορική πλατφόρμα εξοπλισμένη με πυραύλους επιφανείας-αέρος Mistral.

Το VATMAC μπορεί να εξοπλιστεί με ένα μεγάλο εύρος οπλικών συστημάτων όπως πολυβόλα των 7,62 χιλ. και 12,7 χιλ., εκτοξευτές βομβίδων των 40 χιλ., καθοδηγούμενους αντιαρματικούς πυραύλους, όλμους 81 χιλ., πυροβόλα άνευ οπισθοδρομήσεως των 106 χιλ. ή αντιαεροπορικά συστήματα.

Απόδοση απο το defence-blog.com για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: