Ιταλικό Sidam-25.(military-today.com)

Τα οχήματα μάχης και μεταφοράς πεζικού έχουν αποδειχτεί ευάλωτα στις σύγχρονες πολεμικές συγκρούσεις.

Στους πολέμους της Τσετσενίας και του Αφγανιστάν καταστράφηκε μεγάλος αριθμός οχημάτων ΒΜΡ και BTR απο αντιαρματικές νάρκες, βολές όπλων RPG και βλημάτων 12.7 χιλ.

Στον πόλεμο του Κόλπου οι απώλειες σε Μ2Α3 ήταν αδικαιολόγητες αν ληφθεί υπόψιν η στρατιωτική υπεροχή των Αμερικάνικων δυνάμεων..

Τα σύγχρονα ΤΟΜΑ εχουν καλύτερη θωράκιση και ικανότητα ελιγμών αλλα δεν εχουν ελπίδες μπροστά στα βλήματα των αρμάτων μάχης και τους αντιαρματικούς πυραύλους μεγάλης διατρητικοτητας.

Τα οχήματα αυτά δίνουν στο Πεζικό την δυνατότητα να αγωνιστεί εναντίον αρμάτων χτυπώντας με τα πυροβόλα τους τα σκοπευτικά τους, προκαλώντας ετσι σύγχυση στον αντίπαλο ή βάλλουν αντιαρματικούς πυραύλους στα λιγότερο θωρακισμένα μερη τους.

Επίσης, προστατεύουν τους μεταφερόμενους πεζικάριους απο βλήματα ελαφρών όπλων και θραύσματα οβίδων.

Ωστόσο, δεν έχουν την επιβιωσιμότητα των αρμάτων μάχης και θυσιάζουν θωράκιση για μεγαλύτερη κινητικότητα..

Οι πρώτοι που πειραματίστηκαν με την κατασκευή ενός βαρέου ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ ηταν οι Ισραηλινοί, που είδαν πολλά Μ113 τους να καταστρέφονται στους Αραβοισραηλινους πολέμους..

Τροποποίησαν παλιά άρματα Chieftain (Nagmashot, Nagmachon) και λάφυρα πολέμου Τ-55, Τ-62 (Achzarit) σε οχήματα πεζικού.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα ειναι το Namer που βασίζεται στο σασί παλιών Merkava και θεωρείται το κορυφαίο της κατηγορίας του.

Οι Ρώσοι δημιούργησαν με το σασί του Τ-55 το BTR-T και με το σασί του Τ-72 το BMPT.

Οι Αμερικάνοι δουλεύουν πάνω σε ενα αντίστοιχο πρόγραμμα..

Τεστάρουν το Σουηδικό CV-9040C και το Ισραηλινό Namer και προσπαθούν να ενσωματώσουν τα πλεονεκτήματα των δυο αυτων κορυφαίων οχημάτων σε ενα νέο..

Ο Ελληνικός Στράτος χρειάζεται βαρέα ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ στον Εβρο.

Διαθέτει 500 Leopard-1A5 που “τα εχει πληρώσει χρυσάφι” και πλέον δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο σύγχρονο πεδίο μαχης..

Οποιοσδήποτε εκσυγχρονισμός τους και αλλαγή του πυροβόλου του με ενα των 120 χιλ ειναι ασύμφορος..

Προφανώς δεν ειναι ούτε ευκολο, ούτε φθηνό, να πάρεις το σασί ενος παλιού άρματος μάχης και να το τροποποιήσεις για μεταφορά στρατιωτών..

Ωστόσο με τη βοήθεια του Ισραήλ που έχει μεγάλη εμπειρία σε τέτοιες μετατροπές θα μπορούσε να γίνει.

Αν δεν συμφέρει η μετατροπή σε ΤΟΜΠ (επανασχεδίαση με προθήκη θυρών) τοτε δεν συμβαίνει το ίδιο με την μετατροπή σε ΤΟΜΑ.

Θα μπορούσαν τα άρματα αυτα να παρουν απλως ενα τηλεχειριζόμενο σταθμο με πυροβόλο των 30 χιλ και αντιαρματικούς πυραύλους..

Μερικά Leopard-1 θα μπορούσαν να μετατραπούν σε οχήματα Μηχανικού και κάποια σε αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά συστήματα οπως το Gepard!

Θα μπορούσαν δηλαδή να παρουν ενα πιο απλό πύργο με πυροβόλα των 25 ή 30 χιλ και ισως MANPADS Stinger.

Οι Ιταλοί είχαν κατασκευάσει ενα παρόμοιο σύστημα SIDAM 25 με πύργο 4 πυροβόλων των 25 χιλ. επι Μ113.

Αρέσει σε %d bloggers: